Kotlety mielone z piersi kurczaka w otrębach owsianych
Dzisiaj super szybki i bardzo prosty przepis na kotlety mielone z piersi kurczaka, które dla zdrowia i urozmaicenia opanierowałam w otrębach owsianych, a których miałam resztkę i chciałam zużyć do końca.
Składniki na kotlety mielone z piersi kurczaka w otrębach owsianych (6 sztuk):
- 400 g filetów z piersi kurczaka lub gotowego zmielonego mięsa z piersi kurczaka
- 1 jajko “M”
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do kurczaka bez soli i cukru
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- otręby owsiane (ok. 6 łyżek)
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować kotlety mielone z piersi kurczaka w otrębach owsianych:
Czerstwą kajzerkę namaczamy w wodzie, a następnie dobrze odciskamy.
Jeśli używamy filetów z piersi kurczaka musimy je umyć, osuszyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju, studzimy.
Do zmielonego mięsa z piersi kurczaka dodajemy jajko, odciśniętą kajzerkę, zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Dokładnie wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.
Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, a następnie panierujemy w otrębach owsianych.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 155 kcal (1 kotlet bez tłuszczu)
białka (B): 17,7 g
tłuszcze (T): 3,7 g
węglowodany (W): 12,6 g
******
Udostępnij na:
Komentarze