Makaron z jajkiem
Często bywa u mnie tak, że za dużo ugotuje się makaronu, czy ktoś miał mniejszy apetyt i zostaje z obiadu.
Co wtedy zrobić z takim makaronem? Na pewno nie wyrzucamy! Można go wykorzystać do przygotowania smacznego obiadu.
Ugotowany makaron, dobrze wystudzony przekładamy do zamykanego pojemnika lub miski i przykrywamy folią spożywczą, a następnie odstawiamy do lodówki. W ten sposób makaron nie wyschnie nam i posłuży na drugi dzień do dalszego przerobienia.
U mnie często podaje się makaron odsmażony z jajkiem i ziołami.
Jest naprawdę smaczny i z chęcią się nim zajadamy.
Do tego przygotowujemy jakąś surówkę i mamy pełnowartościowy posiłek gotowy w kilka minut.
Składniki na makaron z jajkiem (2 porcje):
- ugotowany makaron (u mnie około 420 g makaronu penne z mąki durum)
- 4 jajka “M”
- 1 cebula
- 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony (grubo mielony lub młotkowany w moździerzu)
- 1 łyżka masła klarowanego
- natka pietruszki
Jak przygotować makaron z jajkiem:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło klarowane i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Gdy cebula będzie ładnie zeszklona wrzucamy ugotowany makaron i przyprawy.
Przesmażamy razem przez kilka minut aż makaron się zagrzeje.
Jajka wybijamy do miseczki, sprawdzając ich świeżość, rozkłócamy widelcem ze szczyptą soli i pieprzu, a następnie wlewamy do makaronu.
Całość cały czas mieszamy, pokrywając makaron jajkiem, smażymy na wolnym ogniu tylko do czasu aż jajka się zetną i od razu wyłączamy grzanie.
Makaron nakładamy na talerze i posypujemy sporą ilością posiekanej natki pietruszki.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): ok. 333kcal (1 porcja)
białka (B): 19,7 g
tłuszcze (T): 17,7 g
węglowodany (W): 21,5 g
******
Udostępnij na:
Komentarze