Krem pomidorowy z czerwoną soczewicą i kurczakiem
Zupa pomidorowa to ulubiona zupa niemalże każdego Polaka.
Dzisiaj w nieco odmienionej wersji, podana jako zupa – krem z dodatkiem czerwonej soczewicy, papryki, cebuli i kurczaka, doprawiona czosnkiem i ziołami, zwieńczona oliwą z oliwek – smakuje wybornie!
Jest bardzo treściwa i szybka w przygotowaniu.
A póki czekamy na nasze pyszne, dojrzałe na słońcu pomidory, używamy tych z puszki.
Składniki na krem pomidorowy z czerwoną soczewicą i kurczakiem:
- puszka pomidorów siekanych
- 10-12 łyżek czerwonej soczewicy
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- pojedynczy filet z piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju kokosowego lub rzepakowego
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek do skropienia
Jak przygotować krem pomidorowy z czerwoną soczewicą i kurczakiem:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, razem szklimy na oleju kokosowym.
Dodajemy filet z kurczaka w całości, opłukaną soczewicę, pokrojoną w kostkę paprykę, siekane pomidory oraz około 1,5-2 szkl. wody.
Gotujemy przez około 20 minut.
Gdy kurczak jest już miękki, wyjmujemy go z zupy i kroimy na mniejsze kawałki.
Zupę blendujemy do uzyskania gładkiego kremu, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami do smaku.
Zupę nalewamy do talerzy, na wierzchu układamy pokrojonego kurczaka i przybieramy listkami bazylii.
Całość skrapiany oliwą z oliwek.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze