Ciasto pomidorowo-bananowe
Dzisiaj absolutna petarda!
Tak! Petarda! Słowa absolutnie powtarzam po instargamowej koleżance, od której mam przepis na to cudo (dziękuję Anula!).
Idealnie smaczne, wilgotne, szybkie i mega proste w przygotowaniu ciasto, z którym poradzą sobie nawet Wasze pociechy.
Musicie wypróbować tej wersji ciasta, polecam!!!
Składniki na ciasto pomidorowo-bananowe:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 dojrzały banan
- 2,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego
- 1/2 szkl. oleju kokosowego rozpuszczonego
- 1 łyżeczka cynamonu (ja dodaję 2 łyżeczki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jak przygotować ciasto pomidorowo-bananowe:
Pomidory z puszki, banana, cukier i olej kokosowy miksujemy/blendujemy razem.
Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie razem mieszamy, tylko do ich połączenia.
Ciasto przekładamy do formy keksowej (wym. górny 12×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 40-50 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Jeśli chcecie to całkowicie wystudzone ciasto możecie polać, np. czekoladą, lukrem lub tak jak ja naturalnym masłem orzechowym.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze