Kremowa zupa ogórkowo-serowa

Zapraszam na bardzo smaczną zupę ogórkową.

Dzisiejsza wersja jest z dodatkiem serka topionego, dzięki któremu wychodzi przyjemnie kremowa i delikatniejsza w smaku.

Jeżeli jeszcze nie próbowaliście zupy ogórkowej w takiej wersji to zachęcam do jej przygotowania.


Składniki na kremową zupę ogórkowo-serową:

  • 6 ziemniaków
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 200 g serka topionego (śmietankowego, gouda, ementalera, tylżyckiego)
  • 1/2 szkl. śmietanki słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5-6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony


Jak przygotować kremową zupę ogórkowo-serową:

Do garnka przekładamy umyte skrzydełka, wlewamy około 2 litrów wody i stawiamy na gaz.

Gdy się zagotuje, zdejmujemy łyżką cedzakową powstałą szumowinę, zmniejszamy grzanie.

Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, starte na dużych oczkach tarki jarzyny oraz ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listki laurowe.

Gotujemy do miękkości warzyw ok. 25 minut.

Gdy jarzyny i ziemniaki są już miękkie dodajemy starte ogórki kiszone i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotujemy około 10 minut.

Serki topione rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącego wywaru i wlewamy do zupy, dolewamy także śmietankę.

Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki i koperek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy