Kremowa zupa ogórkowo-serowa
Zapraszam na bardzo smaczną zupę ogórkową.
Dzisiejsza wersja jest z dodatkiem serka topionego, dzięki któremu wychodzi przyjemnie kremowa i delikatniejsza w smaku.
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście zupy ogórkowej w takiej wersji to zachęcam do jej przygotowania.
Składniki na kremową zupę ogórkowo-serową:
- 6 ziemniaków
- 5-6 ogórków kiszonych
- 6 skrzydełek z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 200 g serka topionego (śmietankowego, gouda, ementalera, tylżyckiego)
- 1/2 szkl. śmietanki słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 5-6 ziarenek pieprzu czarnego
- 2 listki laurowe
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować kremową zupę ogórkowo-serową:
Do garnka przekładamy umyte skrzydełka, wlewamy około 2 litrów wody i stawiamy na gaz.
Gdy się zagotuje, zdejmujemy łyżką cedzakową powstałą szumowinę, zmniejszamy grzanie.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, starte na dużych oczkach tarki jarzyny oraz ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listki laurowe.
Gotujemy do miękkości warzyw ok. 25 minut.
Gdy jarzyny i ziemniaki są już miękkie dodajemy starte ogórki kiszone i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotujemy około 10 minut.
Serki topione rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącego wywaru i wlewamy do zupy, dolewamy także śmietankę.
Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki i koperek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze