Crumble chałwowe ze śliwkami

Zapraszam Was na coś absolutnie pysznego!

Śliwki zapiekane pod chrupiącą kruszonką z dodatkiem chałwy.
Nieco kwaskowate śliwki i słodka kruszonka idealnie się komponują i uzupełniają smakowo.

Crumble jest niesamowicie smaczne na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno.

Koniecznie wypróbujcie mojej inspiracji!!!


Składniki na crumble chałwowe ze śliwkami:

  • 1 kg śliwek (u mnie węgierki)
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego – jeśli lubicie słodsze desery


Jak przygotować crumble chałwowe ze śliwkami:

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Mąkę miksujemy z chałwą przez kilka sekund, a następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i ponownie chwilę miksujemy w malakserze. 

Jeśli lubicie słodsze desery dodajcie cukier trzcinowy.

Kruszonkę równie dobrze można przygotować ręcznie – zagniatając i rozcierając wszystkie składniki między palcami do uzyskania okruchów.

Przygotowaną kruszonką posypujemy śliwki.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180°C aż kruszonka ładnie się zarumieni.

Podajemy same lub np. z bitą śmietaną, lodami lub gęstym jogurtem greckim.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy