Crumble chałwowe ze śliwkami
Zapraszam Was na coś absolutnie pysznego!
Śliwki zapiekane pod chrupiącą kruszonką z dodatkiem chałwy.
Nieco kwaskowate śliwki i słodka kruszonka idealnie się komponują i uzupełniają smakowo.
Crumble jest niesamowicie smaczne na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno.
Koniecznie wypróbujcie mojej inspiracji!!!
Składniki na crumble chałwowe ze śliwkami:
- 1 kg śliwek (u mnie węgierki)
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 100 g chałwy waniliowej
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego – jeśli lubicie słodsze desery
Jak przygotować crumble chałwowe ze śliwkami:
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Mąkę miksujemy z chałwą przez kilka sekund, a następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i ponownie chwilę miksujemy w malakserze.
Jeśli lubicie słodsze desery dodajcie cukier trzcinowy.
Kruszonkę równie dobrze można przygotować ręcznie – zagniatając i rozcierając wszystkie składniki między palcami do uzyskania okruchów.
Przygotowaną kruszonką posypujemy śliwki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180°C aż kruszonka ładnie się zarumieni.
Podajemy same lub np. z bitą śmietaną, lodami lub gęstym jogurtem greckim.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze