Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety z kapustą i grzybami to potrawa, która pojawia się u mnie na wigilijnym stole.
Czasami przygotowuję je w ciągu roku, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy najdzie nas ochota.
To potrawa, która składa się z kilku etapów przygotowania: należy przygotować kapustę z grzybami, usmażyć naleśniki, pozawijać i posmażyć. Przy dobrej organizacji idzie to szybko i sprawnie.
Pracę możemy podzielić sobie na etapy, np. farsz możemy przygotować dzień wcześniej, a drugiego dnia posmażyć naleśniki, a przed wieczerzą wigilijną posmażyć krokiety.
Krokiety z kapustą i grzybami są przepyszne, w środku kryją aromatyczny farsz z kiszonej kapusty i suszonych grzybów, otoczone chrupiącą panierką.
To danie nie należy do dietetycznych, raczej musimy liczyć się z solidną porcją pysznych kalorii, to podczas świąt nie można sobie odmówić spróbowania choć jednego.
Ja lubię krokiety podawać w towarzystwie czerwonego barszczu i tak smakują nam najlepiej.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej.
Składniki na krokiety z kapustą i grzybami:
ciasto naleśnikowe:
- 2 szkl. mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody
- 2 jajka
- szczypta soli himalajskiej
- 2 łyżki oleju
farsz z kiszonej kapusty i grzybów:
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- 30 g suszonych grzybów – solidna garść
- 1 listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- 1/3 łyżeczki kminku całego
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- 2 łyżki oleju
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól
- łyżeczka cukru lub miodu
do panierowania:
- mąka pszenna
- 2 jajka
- bułka tarta
Jak przygotować krokiety z kapustą i grzybami:
Zaczynamy od przygotowania farszu.
Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin, najlepiej na całą noc, a następnie zagotowujemy w wodzie, w której się moczyły.
Grzyby odcedzamy z wody, studzimy i kroimy. Wodę spód moczenia grzybów zachowujemy na później.
Kapustę kiszoną bez odciskania lekko kroimy, ja kroję nie za drobno, tak na 5 razy, można drobniej.
Przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone grzyby, wodę spod moczenia grzybów. Dolewamy wody tyle, aby kapusta była zakryta.
Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i kminek.
Gotujemy bez przykrycia na niewielkim ogniu do miękkości kapusty, około 1 godziny, co jakiś czas mieszając.
W tym czasie cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju, dodajemy do kapusty z grzybami.
Dodajemy także majeranek, łyżeczkę cukru lub miodu oraz świeżo mielony pieprz do smaku.
Gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut, tak aby odparować kapustę z nadmiaru wody, często mieszając, aby nie przypalić kapusty.
Finalnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem/miodem.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wyjmując uprzednio listek laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Przystępujemy do przygotowania ciasta naleśnikowego.
Mąkę przesiewany do miski, dodajemy sól, wlewamy mleko oraz wodę, wbijamy jajka, dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto naleśnikowe odstawiamy na około 30 minut, aby odpoczęło. Dzięki temu będą po usmażeniu elastyczne i nie będą pękały przy składaniu.
Po tym czasie do ciasta dolewamy olej i mieszamy.
Na suchej, ewentualnie delikatnie posmarowanej olejem patelni, smażymy cienkie naleśniki, które następnie układamy na talerzu jeden na drugim – to również ważne, dzięki temu będą miękkie i elastyczne, będą ładnie się składały.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz i składamy – najpierw zakładamy do środka boki, a następnie zwijamy.
Panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu z każdej strony na rumiano.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze