Piernikowy sernik królewski
Piernikowy sernik królewski to ciasto idealne na Boże Narodzenie.
To przepyszny sernik, który idealnie wpasowuje się w klimat świąt Bożego Narodzenia, bo pachnie korzennymi przyprawami, które z kolei są nieodłącznym elementem tychże świąt.
Przyprawy korzenne dodają przyjemnego, ciepłego i magicznego elementu, wprowadzają nas w szczególny niezapomniany czas. Ich zapach działa kojąco, relaksująco, odprężająco, przywołują piękne wspomnienia.
Piernikowy sernik królewski to wypiek, który składa się z kruchego ciasta kakaowego z dodatkiem przyprawy piernikowej oraz wilgotnego sernika, który tworzy środek deseru.
Całość tworzy wspaniałe połączenie, które nieziemsko smakuje.
Piernikowy sernik królewski to nasz ulubiony sernik, który pojawia się u nas tylko i wyłączenie podczas świąt Bożego Narodzenia i jest hiciorem na świątecznym stole.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na piernikowy sernik królewski:
kruche ciasto kakaowo-piernikowe:
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao gorzkiego
- 200 g zimnego masła
- 3/4 szkl. cukru
- 3 żółtka lub 2 całe jajka
- 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
masa serowa:
- 1 kg twarogu tłustego 3-krotnie mielonego lub z wiaderka 100% twarogu
- 200 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Jak przygotować piernikowy sernik królewski:
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta kakaowego.
Do stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy sól, proszek do pieczenia, cukier, kakao oraz przyprawę piernikową, mieszamy, a następnie dodajemy zimne masło oraz żółtka lub całe jajka i całość siekamy nożem lub siekaczką do ciasta.
Gdy powstanie drobna kruszonka składniki szybko zagniatamy na jednolite ciasto; formujemy kulę i dzielimy na dwie części.
Jedną cześć ciasta rozwałkowujemy i wykładamy formę do pieczenia (24×28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Drugą cześć ciasta zawijamy w folię spożywczą i zamrażamy.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i włączamy do nagrzania.
W tym czasie przystępujemy do przygotowania masy serowej.
Miękkie masło ucieramy, dodając stopniowo cukier oraz cukier waniliowy.
Gdy masa będzie jasna i puszysta dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.
Nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce twarogu, a na sam koniec dodajemy proszek budyniowy.
W oddzielnej misce ubijamy 4 białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę serową wykładamy na schłodzony kakaowo-piernikowy spód, wyrównujemy.
Na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki zamrożoną część ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C (z włączoną funkcją góra-dół) i pieczemy przez około 45-50 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze