Krucha tarta ze szparagami i serkiem ricotta
Zapraszam Was na bardzo smaczną i prostą kruchą tartę ze szparagami i serkiem ricotta.
Pyszny, delikatny farsz, który doskonale się komponuje ze szparagami i kruchym spodem.
Jeśli lubicie tarty tak jak ja, to zajrzyjcie do innych przepisów na tarty wytrawne.
Składniki na kruchą tartę ze szparagami i serkiem ricotta:
ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szkl. zimnej wody
farsz:
- pęczek szparagów
- 250 g serka ricotta
- 4 łyżki gęstej śmietany 12%
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- sól morska
- pieprz czarny
Jak przygotować kruchą tartę ze szparagami i serkiem ricotta:
Mąkę wraz z posiekanym zimnym masłem, łyżeczką soli i zimną wodą zagniatamy na elastyczne ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-60 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty, lekko dociskając ciasto do wnętrza formy. Ciasto nakłuwamy widelcem.
Wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy suchą fasolę lub groch (zapobiegnie to rośnięciu ciasta podczas pieczenia).
Pieczemy w 180°C przez 15 minut.
Szparagi myjemy i odcinamy końcówki, nie obieramy.
Serek ricotta mieszamy ze śmietaną i jajkami, dodajemy pieprz cytrynowy i doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.
Na podpieczonym spodzie układamy szparagi i zalewamy przygotowaną masą, którą rozprowadzamy równomiernie.
Pieczemy w 180°C przez około 20-30 minut aż masa zgęstnieje.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze