Zupa szczawiowa
Uwielbiam tą naszą polską zupę wiosenną – najbardziej z dzikiego szczawiu zebranego na łące, jest bardziej aromatyczny i kwaśny, ale kupny także się doskonale nadaje.
Bardzo prosta i szybka do przygotowania, a poza tym jest to zupa tania.
Poza sezonem możemy przygotować ją ze szczawiu konserwowego ze słoiczka lub mrożonego – ja osobiście mrożę szczaw, bo zachowuje się jak świeży – nie zmienia smaku i koloru.
Składniki na zupę szczawiową:
- 300 g mięsa z kością
- 2 pęczki szczawiu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 5-6 ziemniaków
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu czarnego
- 3/4 szkl. kwaśnej śmietany 12%
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
dodatkowo:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- świeży koperek
Jak przygotować zupę szczawiową:
Mięso, obraną włoszczyznę oraz listek laurowy, pieprz ziarnisty i ziele angielskie wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2-2,5 l wody.
Gotujemy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie i uzyskamy bulion.
Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy kilka minut aż będą miękkie.
Szczaw dokładnie myjemy i drobno kroimy, dodajemy do bulionu i gotujemy aż szczaw zwiędnie i zmniejszy objętość.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Śmietanę rozrabiamy z mąką i szczyptą soli, zahartowujemy gorącym bulionem, dolewamy do zupy i czekamy aż się zagotuje.
Dodajemy cukier i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotową zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz świeżym koperkiem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze