Roladki z kurczaka z pastą bazyliową
Kurczak to mięso, które dość często pojawia się na naszych stołach.
Jadamy je, bo jest bogate w białko, które jest niezbędne dla naszego organizmu. Poza tym kurczak jest ogólnie i łatwo dostępny, można go często kupić w atrakcyjnej cenie.
Niestety nie zawsze mamy na niego pomysł, jak go przyrządzić czy z czym podać.
Dzisiaj przychodzę z inspiracją podania drobiu.
Roladki z kurczaka z pastą bazyliową to moja propozycja na obiad codzienny i odświętny, na imprezy domowe i rodzinne, w zasadzie na każdą okazję.
Roladki wychodzą bardzo smaczne, a mięso jest bardzo soczyste.
Mają niesamowity charakterystyczny smak dzięki bazylii i mięcie, nietuzinkowy i świeży. Sos bardzo podobny do pesto, z tym że przygotowany z orzechami włoskimi i z dodatkiem mięty.
Polecam na świąteczny stół!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na roladki z kurczaka z pastą bazyliową:
- 3 filety z piersi kurczaka – ok. 600 g
- garść świeżej bazylii (ok. 50 listków)
- 6 listków świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku
- 3 orzechy włoskie
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia
Jak przygotować roladki z kurczaka z pastąbazyliową:
Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół, tak by powstały z jednej piersi dwa sznycle.
Sznycle oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
Do moździerza przekładamy listki bazylii i mięty, dodajemy orzechy, ząbek czosnku, szczyptę soli oraz pieprzu.
Całość ucieramy w moździerzu aż składniki będą będą dobrze rozdrobnione, a następnie dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i ponownie ucieramy aż uzyskamy pastę przypominającą pesto.
Gotową pastą smarujemy sznycle z jednej strony, ok. 1 łyżeczki na każdy sznycel.
Sznycle zwijamy w roladki, można spiąć wykałaczką i odstawiamy na około 30 minut, aby mięso przeszło smakiem i aromatem pasty bazyliowej.
Zamarynowane roladki smażymy na niewielkiej ilości oleju pod przykryciem na niedużym ogniu z każdej strony, aż będą lekko złociste.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 179 kcal (1 porcja – 1 roladka)
białka (B): 21,9 g
tłuszcze (T): 9,0 g
węglowodany (W): 0,3 g
******
Udostępnij na:
Komentarze