Kurczak duszony z warzywami po włosku
Kurczak duszony z warzywami po włosku to moja propozycja na smaczny i zdrowy obiad we włoskim stylu.
Jest to danie nie tylko bardzo proste w przygotowaniu i smaczne, ale i niskokaloryczne, a którego kaloryczność możemy jeszcze zmniejszyć, przez bardzo prosty trik, zdejmując po prostu skórę z kurczaka.
Potrawa jest także dobrze zbilansowana, zawiera nie tylko sporą dawkę białka, ale i dużą dawkę witamin w postaci pysznych warzyw.
Całość tworzy bardzo smaczną i dość tanią potrawę, tym bardziej, że za jednym gotowaniem mamy obiad na kilka razy lub dla dużej rodziny.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na kurczaka duszonego z warzywami po włosku:
- 8 podudzi z kurczaka – ok. 1 kg
- 1 duża biała cebula
- 1 duża czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2-3 duże marchewki – ok. 300 g
- 300 g brązowych pieczarek
- 1-2 łodygi selera naciowego
- ok. 40-50 g wędzonego boczku
- 1 szkl. groszku mrożonego lub świeżego w sezonie
- 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
- 1 gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- natka pietruszki do podawania
Jak przygotować kurczaka duszonego z warzywami po włosku:
Boczek kroimy w paski lub kostkę i podsmażamy na oliwie aż się zrumieni.
Udka kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy do zrumienionego boczku i smażymy aż kurczak się lekko zarumieni.
Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w sporą kostkę, selera w grubsze plastry, marchewkę pokrojoną w półplasterki oraz czosnek pokrojony w plasterki.
W kolejnym kroku dodajemy pieczarki przekrojone na pół. Bardzo duże pieczarki możemy pokroić na ćwiartki. Chwilę przesmażamy.
Dodajemy rozmaryn oraz tymianek.
Dolewamy ok. 1,5 szkl. wody, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 20 minut.
Po tym czasie dodajemy groszek oraz ocet balsamiczny i dusimy przez około 10 minut.
Finalnie sprawdzamy smak sosu z warzywami i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Moja rada:
Jeśli chcecie obniżyć kaloryczność potrawy, to kurczaka można przed obróbką termiczną obrać ze skóry.
******
kalorie (kcal): 289 kcal (1 porcja z 8)
białka (B): 25,0 g
tłuszcze (T): 17,4 g
węglowodany (W): 10,7 g
******
Udostępnij na:
Komentarze