Shoty imbirowe na odporność
Shoty imbirowe to super sprawa na wzmocnienie odporności.
Imbir znany jest ze swoich właściwości prozdrowotnych.
Korzeń imbiru działa odtruwająco, przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjne, co jest zasługą gingeroli, które są silnymi antyoksydantami oraz obniżają poziom złego cholesterolu LDL.
Imbir na przeziębienie jest idealnym rozwiązaniem, możemy zadziałać prewencyjnie.
Z dodatkiem kurkumy (która także wykazuje właściwości prozdrowotne, zwłaszcza w leczeniu infekcji na tle wirusowym) i cytryny to prawdziwy immunobooster na wzmocnienie układu odpornościowego, dzięki któremu przetrwamy jesień i zimę w zdrowiu lub złagodzimy objawy przeziębienia.
Warto włączyć te składniki do codziennej diety, jako swego rodzaju naturalną “witaminę”.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na shoty imbirowe na odpornoś:
- 100 g świeżego imbiru
- 4 szt. świeżej kurkumy (ok. 20 g) lub 1 łyżeczka mielonej
- ok. 5 cytryn bio, niewoskowanych (potrzebujemy 200 ml świeżo wyciśniętego soku)
- 50 ml syropu z agawy
Jak przygotować shoty imbirowe na odporność:
Imbir i kurkumę obieramy, najlepiej za pomocą łyżeczki lub tępej strony noża, tak aby zeskrobać samą skórkę.
Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera, chwilę miksujemy.
Cytryny myjemy, przekrawamy na pół i wyciskamy sok.
Sok z cytryn wlewamy do imbiru z kurkumą, dodajemy syrop z agawy i ponownie chwilę miksujemy.
Następnie przecedzamy przez sitko, najlepiej nylonowe, wyciskając z miąższu sok. Można to zrobić łyżeczką, dociskając do sitka.
Przelewamy do szklanej butelki.
Shoty imbirowe przechowujemy w lodówce do 7 dni.
Z podanych ilości składników otrzymamy ok. 250 ml “witaminy”, czyli około 10 shotów.
Dawkowanie: 25 ml dziennie.
Przed użyciem należy wstrząsnąć butelką, gdyż na dnie tworzy się osad, co jest zjawiskiem naturalnym.
1 shot zawiera:
wit. C 0,63 mg; wit. B6 0,02 mg, wit. E 0,04 mg, wit. PP 0,08 mg, wit. K 0,07 µg, cynk 0,06 mg, miedź 0,02 mg, selen 0,02 µg, magnez 5,27 mg; fosfor 4,74 mg; potas 54,13 mg; wapń 2,54 mg; sód 1,49 mg; żelazo 0,27 mg; kwas foliowy 0,20 µg.
Moja rada:
Jeżeli shoty są dla Was za ostre można dodać ok. 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, co złagodzi ostrość i urozmaici smak.
Do przygotowania shotów najlepiej używać szklanych pojemników i naczyń, gdyż plastik może się odbarwić, kurkuma dość silnie brudzi.
Nie zapomnijcie także o zabezpieczeniu rąk, używając jednorazowych rękawiczek, kurkuma dość ciężko schodzi!
******
kalorie (kcal): 29 kcal (1 shot)
białka (B): 0,3 g
tłuszcze (T): 0,5 g
węglowodany (W): 6,6 g
******
Udostępnij na:
Komentarze