Kurczak po indyjsku z rodzynkami
Kurczak po indyjsku z rodzynkami to mój pomysł na prosty, szybki i bardzo smaczny obiad.
Kurczak z rodzynkami powstał zupełnie przez przypadek. Brakowało mi czegoś w przygotowywanym daniu, czegoś słodkiego, co by uzupełniło smak; chwilę pomyślałam, wiedziałam, że cukier czy miód nie dadzą mi smaku, o jaki mi chodzi. W wyobraźni czułam zupełnie inny rodzaj słodyczy. Stwierdziłam, że rodzynki będą tu świetnie pasowały, że to będzie właściwy rodzaj słodyczy, który dopieści smak sosu. Mój zmysł smaku nie zawiódł mnie.
Kurczak w sosie w stylu indyjskim z rodzynkami wyszedł przepyszny i dlatego dzielę się z Wami pomysłem.
Kurczaka po indyjsku z rodzynkami możemy podać najprościej z ryżem, ale także makaronem, kuskusem czy z chlebkiem naan lub pita.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na kurczaka po indyjsku z rodzynkami:
- 800 g filetu z piersi kurczaka
- 2 cebule
- 50 g rodzynków
- 1,5 szkl. mleka
- 1/2 szkl. wody
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta curry
- 2 łyżeczki pikantnej pasty madras (lub opcjonalnie przyprawy garam masala)
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżki oleju
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Jak przygotować kurczaka po indyjsku z rodzynkami:
Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dość sporą kostkę.
Następnie oprószamy solą i pieprzem.
Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy olej, a następnie obsmażamy kurczaka.
Do lekko zarumienionego kurczaka dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, curry, pastę madras lub garam masala oraz czosnek granulowany.
Przesmażamy aż cebula stanie się miękka i szklista.
Wlewamy mleko i dodajemy rodzynki; dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 12-15 minut.
Mąkę rozrabiamy dokładnie z wodą, aby pozbyć się grudek i wlewamy do mięsa z cebulą i mlekiem.
Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy grzanie i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy sporą ilość świeżo posiekanej natki pietruszki.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 102 kcal (100 g)
białka (B): 13,3 g
tłuszcze (T): 2,8 g
węglowodany (W): 6,4 g
******
Udostępnij na:
Komentarze