Kurczak w cynamonie
Kurczak jest zapewne przez wielu z nas lubiany i często przygotowywany.
Dzisiaj w odsłonie nieco świątecznej, rozgrzewającej i wspaniale pachnącej za sprawą cynamonu. Tak, dodałam do kurczaka, a w zasadzie do marynaty, cynamonu i to było bardzo dobre posunięcie!
Dodatkowo kurczaka zamarynowałam w pysznej słodko-kwaśnej marynacie na bazie ketchupu, miodu i cytryny.
Podczas pieczenia w domu unosił się wspaniały zapach korzenno-miodowy, który bardzo przybliżył mnie do świąt.
Zatem przepis dodaję do spisu potraw na Boże Narodzenie, może ktoś pokusi się o jego upieczenie?
Składniki na kurczaka w cynamonie:
- 12-14 podudzi z kurczaka
- 5 łyżek ketchupu pikantnego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta chili
- 1 łyżeczka soli morskiej
- pieprz kolorowy świeżo mielony
Jak przygotować kurczaka w cynamonie:
Podudzia myjemy i osuszamy.
W misce łączymy składniki marynaty, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy.
Kurczaka dokładnie smarujemy marynatą i odstawiamy do zamarynowania na około 2 godziny (lub dłużej) do lodówki.
Po tym czasie kurczaka przekładamy wraz z całą marynatą do naczynia żaroodpornego (lub innego) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 180°C aż się ładnie zarumieni.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze