Irish coffee - kawa po irlandzku
Nie ma to jak dobra, świeżo zmielona i zaparzona kawa – jej zapach od razu stawia na nogi! A do tego jeśli przygotujemy ją w wersji z alkoholem – to także rozgrzewa, a teraz to bardzo potrzebne!
Kawę po irlandzku, bo właśnie o niej mowa, możecie podać podczas nadchodzących świąt, przybywający goście z chęcią się nią rozgrzeją.
Kawa po irlandzku powstała zupełnie przypadkowo, kiedy to w 1942 r. w Foynes w zachodniej Irlandii, gdzie istniała baza lotnicza, powstała restauracja. Podczas zimy łódź powietrzna lecąca z Foynes do Botwood w Nowej Fundlandii musiała zawrócić. Szef kuchni, którym był Joe Sheridan dla zziębniętych gości przygotował świeżo zaparzoną kawę z dodatkiem irlandzkiej whiskey i brązowego cukru, a na wierzchu każdej ułożył warstwę ubitej śmietanki. Goście oczywiście byli zachwyceni. Tak oto powstał kult picia kawy po irlandzku.
Zachęciłam Was?
Składniki na Irish coffee – kawę po irlandzku (na 1 porcję):
- 100 ml mocnej świeżo zaparzonej kawy – u mnie kawa ziarnista Pavin Caffe
- 30 ml irlandzkiego whiskey lub w wersji łagodniejszej likieru typu Irish cream
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub więcej do smaku
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- starta czekolada deserowa do oprószenia kawy
Jak przygotować Irish coffee – kawę po irlandzku:
Szklankę na wysokiej nóżce ogrzewamy, np. wlewając gorącą wodę.
Na dno ogrzanej szklanki wlewamy whiskey (najlepiej byłoby podgrzać alkohol) i dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy.
Wlewamy gorącą, świeżo zaparzoną kawę – ja swoją kawę świeżo mielę i zaparzam w kawiarce lub ekspresie.
Dobrze schłodzoną kremówkę lekko ubijamy z łyżeczką cukru, ale nie na sztywno, powinna mieć dość wolną konsystencję.
Na wierzchu kawy układamy ubitą kremówkę i ewentualnie oprószamy startą czekoladą.
Od razu podajemy.
Udostępnij na:
Komentarze