Kurczak w pergaminie
Zapraszam na pysznego, dietetycznego i soczystego kurczaka, który wychodzi bardzo aromatyczny, bo przyprawy przenikają w głąb mięsa.
Dziś na stole gości kurczak w pergaminie, znany także pod nazwą kurczak w papirusie, którego proponuje nam na rynku jedna z polskich marek.
Do przygotowania takiego dania wystarczy kawałek pergaminu – papieru do pieczenia, kilka ulubionych przypraw, nieco oleju i filet z piersi kurczaka.
Bardzo proste danie obiadowe, które można podać, np. z ryżem i bukietem warzyw lub podać, np. po pokrojeniu w plastry w tortilli z dodatkiem sosu i warzyw.
Składniki na kurczaka w pergaminie:
- pojedynczy filet z piersi kurczaka
- olej
- słodka czerwona mielona papryka
- pieprz czarny świeżo mielony
- kolendra
- zioła prowansalskie
- majeranek
- sól morska
Jak przygotować kurczaka w pergaminie:
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy.
Papier pergaminowy o rozmiarze 2 razy większym od porcji kurczaka, delikatnie smarujemy olejem, oprószamy solą i posypujemy dość obficie przyprawami.
Na papierze układamy kurczaka, papier składamy na pół i zawijamy boki, tworząc pakunek.
Takich porcji kurczaka możemy przygotować więcej, pamiętając, aby każdy kawałek zawinąć w osobny kawałek pergaminu.
Papier dociskamy do kurczaka, aby przyprawy przykleiły się do mięsa.
Odstawiamy na kilka minut do zamarynowania.
Kurczaka w pergaminie układamy na suchej, średnio rozgrzanej patelni i smażymy przez 5 minut pod przykryciem.
Następnie obracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 5 minut bez przykrywki.
Po usmażeniu kurczaka pozostawiamy w pergaminie na około 3-5 minut, aby mięso odpoczęło i wchłonęło soki, a następnie podajemy.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze