Granola czekoladowo - piernikowa
Domową granolę bardzo często przygotowuję, nie tylko dlatego, że stanowi zdrowy początek dnia, ale jest prosta w przygotowaniu i można dowolnie komponować ją z ulubionych składników.
Skoro mamy okres przedświąteczny, to i granola jest w tymże klimacie.
Nie za słodka, ale za to z dodatkiem zdrowszej wersji czekolady, bo gorzkiej (u mnie 74%) i domowej przyprawy piernikowej.
Granola wyszła przepyszna, aromatyczna i przyjemnie czekoladowa.
Skusicie się na takie śniadanie?
Składniki na granolę czekoladowo-piernikową:
- 2 szkl. płatków owsianych
- 1 szkl. płatków jaglanych
- 50 g oleju kokosowego lub 6 łyżek, np. z pestek winogron
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki słonecznika łuskanego
- 50 g suszonej żurawiny
- 6 suszonych daktyli
- garść całych migdałów
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 czubata łyżka kakao gorzkiego
- szczypta soli morskiej lub himalajskiej
- 75 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 4 łyżki miodu
Jak przygotować granolę czekoladowo-piernikową:
W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, miód, przyprawę piernikową, kakao i sól, aż do rozpuszczenia.
W misce mieszamy płatki owsiane z jaglanymi, nasionami chia, słonecznikiem i migdałami.
Dolewamy rozpuszczoną mieszaninę miodu z olejem i przyprawami, a następnie dokładnie mieszamy, aby wszystkie suche składniki były nią pokryte.
Wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160°C.
Pieczemy przez około 40 minut, mieszając podczas pieczenia 2-3 razy, mniej więcej co około 15 minut.
Do upieczonej i jeszcze ciepłej granoli dodajemy żurawinę, pokrojone daktyle oraz połowę porcji posiekanej czekolady, tak aby się rozpuściła i mieszamy.
Resztę czekolady dodajemy do całkowicie wystudzonej granoli.
Przesypujemy do szczelnie zamykanego słoja, pojemność ok. 1,5 l.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze