Kurczak w sosie musztardowym
Kurczak to mięso, z którego można przyrządzić naprawdę nieskończenie wiele dań, często naprędce, kiedy nie mamy czasu na stanie nad garami, a rodzina czeka już głodna.
Ratuje nam często życie i przychodzi z pomocą s kryzysowych sytuacjach.
Kurczak w sosie musztardowym powstał zupełnie spontanicznie, gdy nie miałam nawet czasu pomyśleć, co ma powstać z mięsa, ale ważne by było na kilka dni dla rodziny. Pracując, chcemy przyjść do domu, odgrzać wcześniej przygotowany obiad i podać rodzinie, która także powróciła głodna z pracy czy ze szkoły.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na kurczaka w sosie musztardowym (8 porcji):
- 1-1,2 kg filetu z piersi kurczaka
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 2 cebule
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- 1 łyżeczka musztardy w proszku
- 2 szkl. mleka 1,5%
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować kurczaka w sosie musztardowym:
Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub paski, a następnie oprószamy solą i pieprzem.
Marchewki i pietruszkę kroimy w plastry, a cebulę w piórka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka.
Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę i smażymy ok. 2-3 minut aż się zeszkli.
Następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę; smażymy przez około 2-3 minuty.
Dodajemy słodką paprykę, curry, oregano i czosnek granulowany, cały czas mieszając, przesmażamy ok. 1 minuty.
Wlewamy ok. 1,5 szkl. mleka, a resztę rozrabiamy z mąką tak, aby uzyskać gładką zawiesinę bez grudek.
Po dokładnym rozrobieniu wlewamy do sosu, cały czas mieszając, czekamy aż sos się zagotuje.
Zmniejszamy grzanie ma minimum i dodajemy obie musztardy oraz musztardę w proszku.
Garnek przykrywamy pokrywką i całość dusimy na małym ogniu przez około 20 minut.
Finalnie sprawdzamy smak i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 262 kcal (1 porcja)
białka (B): 36,4 g
tłuszcze (T): 7,7 g
węglowodany (W): 13,0 g błonnik: 2,94 g
******
Udostępnij na:
Komentarze