Kurczak w sosie musztardowym


Kurczak to mięso, z którego można przyrządzić naprawdę nieskończenie wiele dań, często naprędce, kiedy nie mamy czasu na stanie nad garami, a rodzina czeka już głodna.

Ratuje nam często życie i przychodzi z pomocą s kryzysowych sytuacjach.

Kurczak w sosie musztardowym powstał zupełnie spontanicznie, gdy nie miałam nawet czasu pomyśleć, co ma powstać z mięsa, ale ważne by było na kilka dni dla rodziny. Pracując, chcemy przyjść do domu, odgrzać wcześniej przygotowany obiad i podać rodzinie, która także powróciła głodna z pracy czy ze szkoły.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na kurczaka w sosie musztardowym (8 porcji):

  • 1-1,2 kg filetu z piersi kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 2 szkl. mleka 1,5%
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony


Jak przygotować kurczaka w sosie musztardowym:

Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub paski, a następnie oprószamy solą i pieprzem.

Marchewki i pietruszkę kroimy w plastry, a cebulę w piórka.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kurczaka.

Do podsmażonego mięsa dodajemy cebulę i smażymy ok. 2-3 minut aż się zeszkli.

Następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę; smażymy przez około 2-3 minuty.

Dodajemy słodką paprykę, curry, oregano i czosnek granulowany, cały czas mieszając, przesmażamy ok. 1 minuty.

Wlewamy ok. 1,5 szkl. mleka, a resztę rozrabiamy z mąką tak, aby uzyskać gładką zawiesinę bez grudek.

Po dokładnym rozrobieniu wlewamy do sosu, cały czas mieszając, czekamy aż sos się zagotuje.

Zmniejszamy grzanie ma minimum i dodajemy obie musztardy oraz musztardę w proszku.

Garnek przykrywamy pokrywką i całość dusimy na małym ogniu przez około 20 minut.

Finalnie sprawdzamy smak i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 262 kcal (1 porcja)
białka (B): 36,4 g
tłuszcze (T): 7,7 g
węglowodany (W): 13,0 g    błonnik: 2,94 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy