Rolada szpinakowa z łososiem i czarnym sezamem
Szpinak uwielbiam od dziecka.
Chyba byłam nietypowym dzieckiem, bo raczej niewiele pociech zje go bez marudzenia czy plucia nim we wszystkie strony.
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem pojawia się u mnie w okresie świątecznym i na wszelakich uroczystościach rodzinnych.
Gościom zawsze smakuje i choć rolada jest duża, bywa i tak, że jej zabraknie.
Czasami przygotowuję roladę szpinakową w klasycznej wersji z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym chrzanowym.
Czasami, gdy mam, dodaję sezamu czarnego, który świetnie komponuje się z całością.
Czarny sezam to kuzyn białego sezamu, który jest jednak intensywniejszy i wyraźniejszy w smaku, nieco pikantny i świetnie nadaje się do dań warzywnych i mięsnych, którym chcemy podkręcić smak, dodać im charakteru i efektu “wow”.
Rolada szpinakowa z łososiem i czarnym sezamem to przepyszna rolada, która idealnie sprawdza się podczas świąt, zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkiej Nocy, rodzinnych imprez okolicznościowych, na Sylwestra i podczas karnawału jako zimna przystawka.
Smakuje wyśmienicie, jest łatwa do zrobienia i wbrew pozorom szybko się ją przygotowuje, nie jest tak pracochłonna jak się wydaje. A co najważniejsze pięknie prezentuje się na stole, a goście zawsze są zachwyceni.
Rolada szpinakowa to nic innego jak biszkopt upieczony ze szpinakiem.
Biszkopt jest wilgotny, elastyczny i sprężysty, nie kruszy się podczas zwijania, a do tego charakteryzuje się pięknym zielonym kolorem.
Ogólnie rolada to feria barw.
Pierwszy kolor, już wspomniany, to zielony.
Kolejna warstwa to kolor biały pochodzący z serka śmietankowego, który obowiązkowo podkręcam chrzanem.
Ostatnia warstwa nadzienia to piękny łososiowy kolor z wędzonego łososia, przypominający nieco różowy kolor.
Pomiędzy warstwami przebijają się małe ziarenka czarnego sezamu.
Jednym słowem pięknie, efektownie, smacznie i zdrowo!
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na roladę szpinakową z łososiem i czarnym sezamem:
biszkopt szpinakowy:
- 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
nadzienie:
- 300 g serka śmietankowego (kanapkowego)
- 300 g łososia wędzonego
- 2 łyżeczki chrzanu tartego – jak samemu przygotować podawałam tutaj
- 2 łyżki sezamu czarnego
Jak przygotować roladę szpinakową z łososiem i czarnym sezamem:
Szpinak zamrażamy na gęstym sitku, a następnie odciskamy. Najlepiej zostawić na noc w temperaturze pokojowej, woda będzie spokojnie ociekała.
Przystępujemy do przygotowania biszkoptu szpinakowego.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do żółtek dodajemy mąkę i ucieramy na gładką masę, tak by nie było grudek.
Dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz i mieszamy na jednolitą masę.
Białka ubijamy w szklanej lub metalowej misce ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodajemy do masy żółtkowo-szpinakowej i delikatnie za pomocą łopatki lub łyżki łączymy, tak aby ciasto nie opadło.
Dużą blachę do pieczenia z piekarnika (u mnie wym. 43×38 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Wylewamy masę szpinakową i wyrównujemy.
Pieczemy około 8-10 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu roladę odwracamy papierem do góry i delikatnie ściągamy papier.
Zawijamy w czystą ściereczkę i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Na blat stołu rozwijamy folię spożywczą i układamy biszkopt szpinakowy.
Serek śmietankowy łączymy z chrzanem na jednolitą masę.
Placek szpinakowy smarujemy serkiem śmietankowym po całej powierzchni, posypujemy czarnym sezamem, a następnie układamy plasterki wędzonego łososia – jeden przy drugim.
Całość zwijamy w roladę, zawijamy w folię, końce zakręcamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do schłodzenia.
Przed podaniem kroimy w ukośne plastry, grubości ok. 1,5 cm.
Układamy na desce, dużym talerzu lub półmisku.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 159 kcal (100 g)
białka (B): 10,0 g
tłuszcze (T): 10,2 g
węglowodany (W): 3,6 g błonnik: 0,26 g
******
Udostępnij na:
Komentarze