Latte truskawkowe
Dzisiaj coś dla smakoszy kawy – latte o smaku truskawkowym.
Pyszne, delikatnie truskawkowe i doskonale sprawdzi się podczas gorących dni.
Wypróbujcie koniecznie!
Polecam!
Dzisiaj zakończenie roku szkolnego – wszystkim życzę udanych wakacji, tym bardziej, że długoterminowa pogoda zapowiada się bardzo słonecznie, a Wy będziecie mogli ochłodzić się truskawkowym latte!
Składniki na latte truskawkowe (na 2 kawy):
- 120 g truskawek
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 300 ml zimnego mleka
- 12 kostek lodu
- cukier trzcinowy do smaku
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- listki świeżej mięty do dekoracji
- 120 ml gorącej wody
Jak przygotować latte truskawkowe:
W 120 ml gorącej wody rozpuszczamy kawę, dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym i studzimy.
Do ostudzonej kawy dodajemy 2 kostki lodu i odstawiamy.
Odkładamy 2 truskawki, a resztę miksujemy blenderem na mus.
Do musu dodajemy zimne mleko i miksujemy (lub przekładamy do shakera lub słoiczka zakręcanego i wstrząsamy) przez kilka sekund aż utworzy się pianka.
Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywno.
Do 2 wysokich szklanek wrzucamy po 5 kostek lodu, wlewamy mleko truskawkowe, a następnie powoli wlewamy schłodzoną kawę.
Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną oraz truskawką i listkami świeżej mięty.
Smacznego!
Moja rada:
Zamiast kawy rozpuszczalnej można zaparzyć 2 porcje espresso (ok. 120 ml).
Udostępnij na:
Komentarze