Flaczki wieprzowe
Flaczki – przez jednych ukochane, a przez innych znienawidzone.
Klasyka polskiej kuchni, którą chyba każdy choć raz w życiu spróbował.
Ja osobiście lubię, również jako dziecko jadłam, i dlatego dzisiaj polecam Wam ten przepis, a że i pogoda deszczowa to jest czas ją ugotować.
Zupa dość pracochłonna przy przygotowaniu flaków do obróbki, ale smak i zapach zrekompensuje czyn.
Składniki na flaczki wieprzowe:
- ok. 1 kg flaków wieprzowych (lub wołowych)
- ok. 500 g mięsa wołowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 mała cebula (opcjonalnie)
- 2-3 listki laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 4-5 ziarenek pieprzu czarnego
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- imbir suszony
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- słodka papryka
- 1-2 łyżki mąki
Jak przygotować flaczki wieprzowe:
Flaki dokładnie oczyszczamy i płuczemy kilka razy.
Zalewamy wodą, zagotowujemy, odcedzamy.
Czynność z obgotowywaniem powtarzamy.
Jeżeli nie chcecie się bawić aż tak z przygotowaniem flaków, to w sprzedaży są dostępne wstępnie przygotowane – obgotowane i pokrojone flaczki.
W drugim garnku z mięsa wołowego, warzyw i przypraw (liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie) gotujemy wywar – rosół wołowy.
Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z wywaru i lekko przestudzamy.
Do gotowego wywaru wkładamy obgotowane, odcedzone i pokrojone w cienkie paseczki flaki oraz mięso wołowe z wywaru, a także dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości flaków, około 1,5-2 godzin.
Na odrobinie tłuszczu przesmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dodajemy mąkę – robimy zasmażkę, którą podlewamy odrobiną wywaru i wlewamy do flaków z mięsem i warzywami.
Całość doprawiamy roztartym czosnkiem, gałką muszkatołową, majerankiem, imbirem, papryką, solą i pieprzem do smaku.
Zagotowujemy.
Podajemy z pieczywem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze