Leczo
W sezonie cukiniowo-kabaczkowym nie może zabraknąć u mnie w rodzinie tego szybkiego, jednogarnkowego dania.
Leczo przygotowuję zawsze z dodatkiem papryki, pieczarek, cebuli, kiełbasy (lub innych resztek wędlin czy boczku), cukinii i/lub kabaczka – w zależności co tam na działce akurat urośnie, czasami dodaję także bakłażana.
Przyprawiam sporą ilością ziół suszonych i świeżych.
Leczo można zajadać z pieczywem lub np. ryżem – tak u mnie jada się to danie.
A u Was z czym podaje się leczo i jakich warzyw dodajecie?
Składniki na leczo:
- 3 czerwone papryki
- 3 cebule
- 500 g pieczarek
- 1 duża cukinia
- 1 duży kabaczek
- 500 g kiełbasy
- 3 ząbki czosnku
- 500-700 ml passaty lub 1/2-1 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 łyżeczki cukru
- 1 czubata łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- opcjonalnie kilka kropli tabasco lub szczypta chili
- natka pietruszki
- świeże zioła, np. oregano, tymianek
- olej
Jak przygotować leczo:
Do przygotowania dania potrzebujemy dużego garnka o grubym dnie, ewentualnie możemy przesmażać kolejno warzywa na patelni i dodawać do garnka.
Kiełbasę kroimy w kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju.
Do przesmażonej kiełbasy dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy aż się zeszkli.
Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i smażymy aż stracą jędrność.
Papryce usuwamy gniazda nasienne, kroimy w sporą kostkę i dodajemy do kiełbasy z pieczarkami.
Cukinię i kabaczka, jeżeli mają twardą skórkę to obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy łyżką miąższ i kroimy w sporą kostkę, dodajemy do reszty warzyw z kiełbasą.
Przesmażamy kilka minut aż kabaczek i cukinia zaczną stawać się szkliste.
Wlewamy passatę lub dodajemy koncentrat pomidorowy i około 1,5 szkl. wody.
Dodajemy drobno posiekany czosnek, słodką paprykę i suszone zioła.
Dusimy na wolnym ogniu przez około 3-5 minut.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, ewentualnie dodajemy kilka kropli tabasco lub szczyptę chili.
Podajemy posypane zieleniną z pieczywem lub ryżem.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze