Tagliatelle z prawdziwkami
Sezon grzybowy już mamy, więc warto przygotować kilka prostych dań z tymi darami lasu.
Ostatnio otrzymałam w prezencie nieco prawdziwków, więc przygotowałam grzyby duszone w śmietanie i szybkie danie makaronowe.
Przygotowałam świeże tagliatelle z prawdziwkami ze słodką śmietanką, białym winem, szalotką, doprawione jedynie czosnkiem, solą i pieprzem, aby nie zakłócić prawdziwego smaku grzybów, ze sporą dawką ziół, a całość zwieńczyłam płatkami świeżo startego parmezanu.
Wyszło smacznie, szybko i sezonowo!
Zachęcam Was do przygotowania tego dania 🙂
Składniki na tagliatelle z prawdziwkami:
- 400 g makaronu tagliatelle lub innego, np. pappardelle (ja użyłam świeżego tagliatelle)
- 350 g prawdziwków lub innych leśnych grzybów
- 200 g słodkiej śmietanki 30% (kremówki)
- 3-4 szalotki lub 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 100 ml białego wina
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 gałązki świeżego oregano
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
Jak przygotować tagliatelle z prawdziwkami:
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku wg opisu na opakowaniu, odcedzamy.
Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki.
Na patelnię wlewamy olej i dokładamy masło, wrzucamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i grzyby, przesmażamy przez około 5-7 minut, aż grzyby zmiękną.
Dodajemy drobno posiekany czosnek i wlewamy wino, odparowujemy.
Wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu.
Kiedy sos odparuje i zgęstnieje dodajemy ciepły, odcedzony makaron, posiekane zioła i mieszamy.
Podajemy posypane płatkami świeżo startego parmezanu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze