Leczo z czerwoną soczewicą
Dzisiaj kolejna odsłona znanego wszystkim lecza – dzisiaj wersja wegetariańska z dodatkiem czerwonej soczewicy, doprawiona czubrycą.
Potrawę podałam z kaszą jaglaną, ale można równie dobrze podać z ryżem, makaronem czy pieczywem.
Zachęcam do wypróbowania!
Składniki na leczo z czerwoną soczewicą:
- 2 czerwone papryki
- średnia cukinia lub 2 małe
- 8 łyżek czerwonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 1/2-3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- słodka mielona papryka
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól himalajska/morska
- łyżeczka czerwonej czubrycy
- łyżeczka zielonej czubrycy
- szczypta chili – opcjonalnie
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Jak przygotować leczo z czerwoną soczewicą:
Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę, cebulę i cukinię ze skórką kroimy w kostkę.
Na oleju szklimy cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę i smażymy około 2 minut, dodajemy cukinię i przesmażamy przez kolejne 2 minuty.
Soczewicę płuczemy na sicie i dodajemy do podsmażonych warzyw, dolewamy około 1-1,5 szkl. wody i dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut.
Po tym czasie dodajemy koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Leczo dusimy jeszcze kilka minut.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze