Leczo z czerwoną soczewicą

Dzisiaj kolejna odsłona znanego wszystkim lecza – dzisiaj wersja wegetariańska z dodatkiem czerwonej soczewicy, doprawiona czubrycą.

Potrawę podałam z kaszą jaglaną, ale można równie dobrze podać z ryżem, makaronem czy pieczywem.

Zachęcam do wypróbowania!


Składniki na leczo z czerwoną soczewicą:

  • 2 czerwone papryki
  • średnia cukinia lub 2 małe
  • 8 łyżek czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 1/2-3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka mielona papryka
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól himalajska/morska
  • łyżeczka czerwonej czubrycy
  • łyżeczka zielonej czubrycy
  • szczypta chili – opcjonalnie
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Jak przygotować leczo z czerwoną soczewicą:

Pozbawioną gniazd nasiennych paprykę, cebulę i cukinię ze skórką kroimy w kostkę. 

Na oleju szklimy cebulę.

Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę i smażymy około 2 minut, dodajemy cukinię i przesmażamy przez kolejne 2 minuty. 

Soczewicę płuczemy na sicie i dodajemy do podsmażonych warzyw, dolewamy około 1-1,5 szkl. wody i dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut.

Po tym czasie dodajemy koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.

Leczo dusimy jeszcze kilka minut.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Ciasto jogurtowo-owsiane z borówkami

21-08-2020 

Sałatka z ogórka, melona i fety

19-08-2020 

Jajecznica z pomidorami

17-08-2020 

Komentarze

  • brak komentarzy