Zupa krem brokułowo-szpinakowa
Zapraszam na pyszną wiosenną zupę krem z brokuła i szpinaku.
Zupa krem brokułowo-szpinakowa to zupa delikatna, kremowa, sycąca i dietetyczna.
Aby zupa była sycąca na dłużej podbiłam nieco zawartość białka, dodając jogurtu, który także łagodzi smak i dodaje aksamitności.
Zupę krem brokułowo-szpinakową można podać z pieczywem, groszkiem ptysiowym, małymi grzankami czy z ryżem ugotowanym na sypko.
Jednym słowem jest przepyszna, więc warto wypróbować podczas wiosny, tym bardziej, jeżeli szykujemy się do lata i będziemy chcieli pokazać naszą sylwetkę.
Składniki na zupę krem brokułowo-szpinakową (4 porcje):
- 1 brokuł (500 g)
- 100 g szpinaku
- 4 ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 listek laurowy
- 4-5 sztuk ziela angielskiego
- sol himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 150 g skyru – jogurtu typu islandzkiego
Jak przygotować zupę krem brokułowo-szpinakową:
Brokuła dzielimy na różyczki; nóżkę brokuła, ziemniaki, cebulę, pietruszkę, selera kroimy w niedbałą kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę.
Wrzucamy cebulę i szklimy, a następnie dodajemy seler naciowy i pietruszkę i smażymy przez 2-3 minuty, na koniec dodajemy twardą nóżkę brokuła, ziemniaki oraz czosnek i smażymy przez 1 minutę.
Wlewamy ok. 1,5-2 l wody, dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
W kolejnym kroku do zupy dodajemy różyczki brokuła i gotujemy do miękkości, około 5-8 minut.
Na sam koniec gotowania zupy dodajemy oregano oraz szpinak i gotujemy aż zwiędnie i straci jędrność, ok. 2 minut.
Wyłączamy grzanie.
Z zupy wyławiamy listek laurowy oraz ziele angielskie i miksujemy na gładki krem.
Finalnie do zupy wlewamy jogurt i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 188 kcal (1 porcja)
białka (B): 10,9 g
tłuszcze (T): 3,1 g
węglowodany (W): 32,1 g
******
Udostępnij na:
Komentarze