Makaron farfalle z sosem cukiniowym i kurczakiem
Makaron farfalle z sosem cukiniowym i kurczakiem to moja propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad lub ciepłą kolację.
A jeżeli dodatkowo nie masz już pomysłów na makaron, cukinię czy kurczaka to koniecznie wypróbuj ten sos.
Sos z cukinią jest delikatny, świeży, ziołowy z nutką mięty; na pewno nie jednemu przypadnie do gustu.
Do przygotowania tej potrawy wystarczy makaron (można użyć innego niż kokardki, np. rurki czy świderki), filet z piersi kurczaka, cukinia i śmietanka, reszta na pewno znajdzie się w każdym domu.
Moja rodzina bardzo lubi sosy śmietanowe i bardzo im smakuje w wersji z cukinią.
Zatem do dzieła!
Składniki na makaron farfalle z sosem cukiniowym i kurczakiem:
- 1 średnia cukinia
- 250-300 g makaronu farfalle (kokardki)
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 cebula
- 1 szkl. śmietanki kulinarnej 12%
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 6-8 listków świeżej mięty
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- ser parmezan lub grana padano
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka bez soli
- 2 łyżki oleju
Jak przygotować makaron farfalle z sosem cukiniowym i kurczakiem:
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku, wg opisu na opakowaniu.
W tym czasie fileta z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki lub kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą i smażymy na 2 łyżkach oleju. Zdejmujemy z patelni.
Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, delikatnie oprószamy solą i szklimy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy startą wraz ze skórką na dużych oczkach cukinię, starty ząbek czosnku oraz suszone zioła. Chwilę przesmażamy, ok. 2 minut.
Całość podlewamy śmietanką i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty aż śmietanka odparuje i zgęstnieje.
Dodajemy przesmażonego kurczaka oraz posiekaną świeżą miętę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem do smaku.
Do sosu dodajemy ugotowany al dente makaron i od razu nakładamy na talerze i podajemy.
Całość możemy posypać świeżo startym parmezanem lub serem grana padano i udekorować listkiem świeżej mięty.
Smacznego!
Moja rada:
Sos jest także wspaniały bez dodatku kurczaka, więc możemy przyrządzić go w wersji bezmięsnej.
Udostępnij na:
Komentarze