Makaron farfalle z sosem cukiniowym i kurczakiem


Makaron farfalle z sosem cukiniowym i kurczakiem to moja propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad lub ciepłą kolację.

A jeżeli dodatkowo nie masz już pomysłów na makaron, cukinię czy kurczaka to koniecznie wypróbuj ten sos.

Sos z cukinią jest delikatny, świeży, ziołowy z nutką mięty; na pewno nie jednemu przypadnie do gustu.

Do przygotowania tej potrawy wystarczy makaron (można użyć innego niż kokardki, np. rurki czy świderki), filet z piersi kurczaka, cukinia i śmietanka, reszta na pewno znajdzie się w każdym domu.

Moja rodzina bardzo lubi sosy śmietanowe i bardzo im smakuje w wersji z cukinią.

Zatem do dzieła!


Składniki na makaron farfalle z sosem cukiniowym i kurczakiem:

  • 1 średnia cukinia
  • 250-300 g makaronu farfalle (kokardki)
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 szkl. śmietanki kulinarnej 12%
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 6-8 listków świeżej mięty
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • ser parmezan lub grana padano
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka bez soli
  • 2 łyżki oleju


Jak przygotować makaron farfalle z sosem cukiniowym i kurczakiem:

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku, wg opisu na opakowaniu.

W tym czasie fileta z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki lub kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą i smażymy na 2 łyżkach oleju. Zdejmujemy z patelni.

Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, delikatnie oprószamy solą i szklimy.

Do zeszklonej cebuli dodajemy startą wraz ze skórką na dużych oczkach cukinię, starty ząbek czosnku oraz suszone zioła. Chwilę przesmażamy, ok. 2 minut.

Całość podlewamy śmietanką i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty aż śmietanka odparuje i zgęstnieje.

Dodajemy przesmażonego kurczaka oraz posiekaną świeżą miętę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem do smaku.

Do sosu dodajemy ugotowany al dente makaron i od razu nakładamy na talerze i podajemy.

Całość możemy posypać świeżo startym parmezanem lub serem grana padano i udekorować listkiem świeżej mięty.

Smacznego!

Moja rada:

Sos jest także wspaniały bez dodatku kurczaka, więc możemy przyrządzić go w wersji bezmięsnej. 

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy