Gołąbki inaczej - gołąbki bez zawijania
Gołąbki inaczej, nazywane także gołąbkami bez zawijania to danie w smaku przypominające klasyczne gołąbki, które chętnie jadamy, ale bardziej niechętnie przygotowujemy, z uwagi na to, że jest przy nich nieco pracy.
Gołąbki bez zawijania to alternatywa dla klasycznych gołąbków, robi się je szybciej, ale jest równie smaczna co gołąbki zawijane w liście kapusty.
Gołąbki bez zawijania przygotowuje się bardzo prosto – wszystkie składniki, a więc mięso mielone, poszatkowaną drobno kapustę, suchy ryż, cebulę, jajka oraz przyprawy wyrabiamy w jednej misce na jednolitą masę i formujemy podłużne, walcowate kotlety, które obsmażamy, a następnie zapiekamy w sosie pomidorowym.
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji gołąbków to koniecznie musicie to nadrobić.
Składniki na gołąbki inaczej – gołąbki bez zawijania (20 szt.):
- 800 g mięsa mielonego
- 800 g kapusty – użyłam młodej, ale można użyć białej lub włoskiej
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 100 g suchego ryżu
- 1,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
- olej do smażenia
sos pomidorowy:
- 750 ml passaty pomidorowej
- 1 szkl. bulionu lub wody
- 1 łyżeczka erytrytolu lub cukru
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować gołąbki inaczej – gołąbki bez zawijania:
Mięso mielone przekładamy do dużej miski.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na 1 łyżce oleju, a następnie dodajemy do mięsa mielonego.
Kapustę drobno siekamy lub rozdrabniamy w malakserze, dodajemy do mięsa mielonego z cebulą.
Wsypujemy suchy ryż, wbijamy całe jajka i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Dłonią wyrabiamy na jednolitą masę, a następnie wstawiamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki, formujemy podłużne kotlety, przypominające gołąbki i obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju z każdej strony na rumiano.
Usmażone kotlety przekładamy do formy do zapiekania.
Przygotowujemy sos pomidorowy.
Do rondla przelewamy passatę, dodajemy bulion lub wodę, cukier oraz przyprawy – całość zagotowujemy.
Gotowym sosem zalewamy gołąbki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170-180°C i zapiekamy bez przykrycia przez około 40 minut.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze
Moim zdaniem lepsze od normalnych 🙂 zdecydowanie polecam!