Makaron z groszku z kurczakiem i brokułami
Makaron z groszku z kurczakiem i brokułami to propozycja na szybki obiad.
Danie jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale także łatwe i z dostępnych składników. Makarony warzywne, w tym z groszku, można zakupić w dyskontach i to za dość fajną cenę, często w promocji.
Makarony są wdzięcznym produktem i gdy mamy mało czasu, jesteśmy zapracowani to ratują nam często życie, a na pewno nie doprowadzą do tego, abyśmy umarli z głodu.
Ja najczęściej wybieram makarony warzywne lub pełnoziarniste, gdyż mają dużą zawartość białka, błonnika i zawierają mniej kalorii, a przy tym bardziej nas nasycą niż makarony pszenne.
Makaron z groszku z kurczakiem i brokułami to bardzo smaczne danie, o fajnym smaku i bardzo pożywne, bowiem, jak już wyżej wspomniałam, zawiera sporą ilość białka (zarówno zwierzęcego jak i roślinnego z groszku) i błonnika, dzięki czemu nasyci nas na dłużej.
Makaron z groszku możecie zastąpić makaronem z ciecierzycy, orkiszowym lub pełnoziarnistym.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na makaron z groszku z kurczakiem i brokułami (4 porcje):
- 200 g makaronu z zielonego groszku
- 400 g fileta z piersi kurczaka
- 1 brokuł (500 g)
- 120 g (6 łyżek) mleka kokosowego
- 2 łyżki (16 g) parmezanu w płatkach
- 3 łyżki (30 g) oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- kilka listków świeżej bazylii
Jak przygotować makaron z groszku z kurczakiem i brokułami:
W garnku zagotowujemy wodę na makaron.
Brokuła dzielimy na małe różyczki.
Mięso z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub paseczki, a następnie oprószamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kawałki kurczaka, posiekany czosnek i przesmażamy do czasu aż mięso straci surowość – ok. 5 minut.
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku zgodnie z opisem na opakowaniu.
Na około 3-5 minut przed końcem gotowania makaronu dodajemy różyczki brokuła. Odcedzamy.
Gdy już kurczak się lekko zrumieni, dodajemy różyczki brokuła, makaron, mleko kokosowe i suszone oregano.
Całość mieszamy i dusimy przez około 3 minuty na małym ogniu.
Finalnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 458 kcal (1 porcja)
białka (B): 37,9 g
tłuszcze (T): 16,0 g
węglowodany (W): 40,1 g błonnik: 8,86 g
******
Udostępnij na:
Komentarze