Makaron z groszku z kurczakiem i brokułami


Makaron z groszku z kurczakiem i brokułami to propozycja na szybki obiad.

Danie jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale także łatwe i z dostępnych składników. Makarony warzywne, w tym z groszku, można zakupić w dyskontach i to za dość fajną cenę, często w promocji.

Makarony są wdzięcznym produktem i gdy mamy mało czasu, jesteśmy zapracowani to ratują nam często życie, a na pewno nie doprowadzą do tego, abyśmy umarli z głodu.

Ja najczęściej wybieram makarony warzywne lub pełnoziarniste, gdyż mają dużą zawartość białka, błonnika i zawierają mniej kalorii, a przy tym bardziej nas nasycą niż makarony pszenne.

Makaron z groszku z kurczakiem i brokułami to bardzo smaczne danie, o fajnym smaku i bardzo pożywne, bowiem, jak już wyżej wspomniałam, zawiera sporą ilość białka (zarówno zwierzęcego jak i roślinnego z groszku) i błonnika, dzięki czemu nasyci nas na dłużej.

Makaron z groszku możecie zastąpić makaronem z ciecierzycy, orkiszowym lub pełnoziarnistym.

W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.

Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.


Składniki na makaron z groszku z kurczakiem i brokułami (4 porcje):

  • 200 g makaronu z zielonego groszku
  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 1 brokuł (500 g)
  • 120 g (6 łyżek) mleka kokosowego
  • 2 łyżki (16 g) parmezanu w płatkach
  • 3 łyżki (30 g) oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • kilka listków świeżej bazylii


Jak przygotować makaron z groszku z kurczakiem i brokułami:

W garnku zagotowujemy wodę na makaron.

Brokuła dzielimy na małe różyczki.

Mięso z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę lub paseczki, a następnie oprószamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kawałki kurczaka, posiekany czosnek i przesmażamy do czasu aż mięso straci surowość – ok. 5 minut.

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku zgodnie z opisem na opakowaniu.

Na około 3-5 minut przed końcem gotowania makaronu dodajemy różyczki brokuła. Odcedzamy.

Gdy już kurczak się lekko zrumieni, dodajemy różyczki brokuła, makaron, mleko kokosowe i suszone oregano.

Całość mieszamy i dusimy przez około 3 minuty na małym ogniu.

Finalnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i listkami świeżej bazylii.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 458 kcal (1 porcja)
białka (B): 37,9 g
tłuszcze (T): 16,0 g
węglowodany (W): 40,1 g  błonnik: 8,86 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy