Marchewka z groszkiem i kukurydzą w sosie śmietanowym
Uwielbiam marchewkę z groszkiem.
Czasami dodaję także do tego zestawu kukurydzę i śmietanę.
Wspaniale komponuje się z kotletem schabowym, mielonym czy kurczakiem.
Kolorowo, smacznie, szybko i tanio.
Składniki na marchewkę z groszkiem i kukurydzą w sosie śmietanowym:
- 500 g marchewki
- 1 szkl. groszku mrożonego lub świeżego
- 1 szkl. kukurydzy mrożonej lub konserwowej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki
- 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- sok z cytryny
Jak przygotować marchewkę z groszkiem i kukurydzą w sosie śmietanowym:
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę.
Dodajemy groszek i kukurydzę mrożoną (kukurydzę konserwową dodajemy na końcu, tylko aby się zagrzała), wlewamy wodę – mniej więcej do wysokości warzyw, dodajemy masło oraz cukier – dzięki czemu groszek zachowa ładny zielony kolor, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości.
Śmietanę rozprowadzamy ze szczyptą soli i mąką, dodajemy gorący wywar spod warzyw, dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
Dolewamy do warzyw, mieszamy i zagotowujemy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze