Marchewka z groszkiem i kukurydzą w sosie śmietanowym

Uwielbiam marchewkę z groszkiem.

Czasami dodaję także do tego zestawu kukurydzę i śmietanę.

Wspaniale komponuje się z kotletem schabowym, mielonym czy kurczakiem.

Kolorowo, smacznie, szybko i tanio.


Składniki na marchewkę z groszkiem i kukurydzą w sosie śmietanowym:

  • 500 g marchewki
  • 1 szkl. groszku mrożonego lub świeżego
  • 1 szkl. kukurydzy mrożonej lub konserwowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 3-4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • sok z cytryny


Jak przygotować marchewkę z groszkiem i kukurydzą w sosie śmietanowym:

Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę.

Dodajemy groszek i kukurydzę mrożoną (kukurydzę konserwową dodajemy na końcu, tylko aby się zagrzała), wlewamy wodę – mniej więcej do wysokości warzyw, dodajemy masło oraz cukier – dzięki czemu groszek zachowa ładny zielony kolor, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości.

Śmietanę rozprowadzamy ze szczyptą soli i mąką, dodajemy gorący wywar spod warzyw, dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.

Dolewamy do warzyw, mieszamy i zagotowujemy.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy