Mieszanka siedem przypraw libańskich - Baharat
Mieszanka siedem przypraw libańskich to fantastyczna przyprawa, którą wynalazłam w książce Samar Khanafer, znanej autorki książki “Hummus, za’tar i granaty. Kulinarna podróż po Libanie”.
Mieszankę tą można dodawać do wielu potraw kuchni bliskowschodniej, greckiej czy tureckiej.
Doskonale komponuje się z mięsem, m.in. kurczakiem, wołowiną, jagnięciną, rybami, owocami morza, a także z ryżem czy warzywami.
Jest doskonałym dodatkiem do pasty z ciecierzycy – hummusu czy pasty z bakłażana – baba ghanoush.
W zależności od kraju czy nawet regionu, domostwa stosuje się różne przyprawy do przygotowania tej mieszanki i w różnych proporcjach.
Jednak to co ją cechuje to wyrazisty smak i intensywny aromat.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka lub łyżeczka jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Składniki na mieszankę siedem przypraw libańskich:
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków
- 1 łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego cynamonu lub w proszku
- 1 łyżeczka świeżo zmielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
Jak przygotować mieszankę siedem przypraw libańskich:
Zaczynamy od przygotowania wszystkich przypraw, tak by mieć je pod ręką.
Następnie przekładamy przyprawy w ziarnach do moździerza lub młynka i ucieramy/mielimy aż do uzyskania proszku.
Dodajemy pozostałe przyprawy w proszku i dokładnie ze sobą mieszamy.
Przekładamy do szczelnie zamykanego słoiczka.
Mieszanka przypraw jest gotowa do użycia.
Moja rada:
Przyprawy w całości możemy dla wydobycia głębszego aromatu i smaku podgrzać na suchej patelni przez około 1 minutę, a następnie zmielić.
Udostępnij na:
Komentarze