Mizeria z ogórków z miętą
Mizeria z ogórków z miętą.
Co jakiś czas urozmaicam klasyczną mizerię z ogórków i dodaję do niej, np. świeżą miętę, którą mam z ogródka teściowej, a którą używam do niektórych potraw słodkich i wytrawnych, a także chłodzących i orzeźwiających napojów, koktajli czy herbaty.
Mizeria z ogórków z miętą jest bardzo orzeźwiająca z wyczuwalną nutą mięty, która fajnie podkręca i ożywia smak, jest doskonała na upalne dni, smakuje orientalnie.
Doskonała jako dodatek do kurczaka i ryżu, gyrosa, do jajek sadzonych z ziemniakami, do kotletów czy szaszłyków.
Można przygotować ją w zdrowszej wersji z jogurtem czy skyrem i erytrytolem, ale i w wersji klasycznej – ze śmietaną i cukrem.
Składniki na mizerię z ogórków z miętą:
- ok. 500 g ogórków gruntowych lub ogórek wężowy
- 10-12 listków świeżej mięty
- ok. 120-150 g gęstego jogurtu naturalnego, skyru lub śmietany
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
- ok. 2 łyżek soku z cytryny
- 1 łyżeczka erytrytolu lub cukru
- sól himalajska
- pieprz kolorowy świeżo mielony
Jak przygotować mizerię z ogórków z miętą:
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, ale nie za cienkie.
Listki mięty płuczemy i osuszamy, a następnie siekamy.
Do jogurtu (ja przygotowałam w wersji skyr i jogurt naturalny 1:1) dodajemy posiekaną miętę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz.
Sos odstawiamy na około 15 minut, żeby naciągnął smakiem mięty.
Przed podaniem ogórki łączymy z sosem miętowym i mieszamy.
Na koniec przybieramy kilkoma listkami mięty.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze