Muffiny z amarantusem i truskawkami


Zapraszam na niedzielne słodkości do kawy, herbaty lub szklaneczki mleka.

Nie za słodkie, z użyciem zdrowszych mąk, cukru brzozowego i amarantusa ekspandowanego, uwieńczone świeżą truskawką. 

Mój syn się nimi zajada ze smakiem, polecam i Waszym pociechom  na deser, na spacer, na piknik, wycieczkę czy do szkoły na drugie śniadanie. 


Składniki na muffiny z amarantusem i truskawkami:

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 50 g mąki pszennej białej zwykłej 
  • 1  szkl. amarantusa ekspandowanego 
  • 3/4 szkl. cukru brzozowego – ksylitolu (lub np. cukru trzcinowego lub białego)
  • 1 jajko 
  • 1 szkl. mleka 
  • 1/2 szkl. oleju 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 6-7 dużych truskawek 


Jak przygotować muffiny z amarantusem i truskawkami:

W jednej misce mieszamy suche składniki muffin: mąki, proszek do pieczenia, cukier, amarantus.

W osobnej misce łączymy mokre składniki: jajko, mleko i olej. 

Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy niedbale.

Ciasto wlewamy do papierowych papilotek na muffiny lub do foremek silikonowych, a na wierzchu układamy połówkę truskawki.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 

Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Surówka z kiszonej kapusty

13-01-2015 

Kawowa rolada biszkoptowa

11-01-2015 

Grog szwajcarski

10-01-2015 

Komentarze

  • brak komentarzy