Muffiny z amarantusem i truskawkami
Zapraszam na niedzielne słodkości do kawy, herbaty lub szklaneczki mleka.
Nie za słodkie, z użyciem zdrowszych mąk, cukru brzozowego i amarantusa ekspandowanego, uwieńczone świeżą truskawką.
Mój syn się nimi zajada ze smakiem, polecam i Waszym pociechom na deser, na spacer, na piknik, wycieczkę czy do szkoły na drugie śniadanie.
Składniki na muffiny z amarantusem i truskawkami:
- 100 g mąki orkiszowej
- 100 g mąki pszennej razowej
- 50 g mąki pszennej białej zwykłej
- 1 szkl. amarantusa ekspandowanego
- 3/4 szkl. cukru brzozowego – ksylitolu (lub np. cukru trzcinowego lub białego)
- 1 jajko
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6-7 dużych truskawek
Jak przygotować muffiny z amarantusem i truskawkami:
W jednej misce mieszamy suche składniki muffin: mąki, proszek do pieczenia, cukier, amarantus.
W osobnej misce łączymy mokre składniki: jajko, mleko i olej.
Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy niedbale.
Ciasto wlewamy do papierowych papilotek na muffiny lub do foremek silikonowych, a na wierzchu układamy połówkę truskawki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze