Pieczeń rzymska z pieczarkami
Ostatnio popełniłam pyszną pieczeń rzymską w nieco innej odsłonie.
Do masy mięsnej dodałam przesmażone pieczarki i aromatyczne zioła.
Aby pieczeń wyglądała nieco odświętniej, bo przygotowałam ją na niedzielny obiad, dodałam do środka całe pieczarki.
Pieczeń po pokrojeniu prezentuje się wspaniale – na pewno zrobi wrażenie na gościach.
Prosta i szybka w przygotowaniu, nie zajmuje dużo czasu, a zachwyca swoim nietuzinkowym wyglądem.
Idealna na niedzielny czy świąteczny obiad, kolację w gronie czy jako przystawka na przyjęciu.
Smakuje na ciepło – można wtedy podać ją z ziemniakami, surówką i sosem spod pieczenia, pieczeniowym czy pieczarkowym, smakuje i na zimno – jako przystawka i do kanapek.
Składniki na pieczeń rzymską z pieczarkami:
- 700-800 g mięsa mielonego wieprzowego – u mnie z łopatki własnoręcznie zmielonej
- 1 duża bułka
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
- 1 czubata łyżeczka suszonego cząbru
- 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki estragonu
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki chili
- szczypta kminu rzymskiego
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- kilka kropli sosu worcestershire
- 1-2 łyżki oleju
Jak przygotować pieczeń rzymską z pieczarkami:
Bułkę namaczamy w wodzie, a następnie odciskamy.
Pieczarki siekamy (jeśli chcecie, aby prezentowała się jak moja, to ok. 5-6 sztuk pozostawcie całych, surowych) i przesmażamy wraz z posiekaną cebulą na oleju, doprawiając szczyptą soli i pieprzu.
Całość przesmażamy, aż odparuje sok spod pieczarek, a następnie odstawiamy do przestudzenia.
Mięso mielone przekładamy do dużej miski, dodajemy odciśniętą bułkę, przesmażone pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz zioła.
Wyrabiamy dokładnie na gładką masę.
Keksówkę (wym. górne 25×12 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem/margaryną i obsypujemy bułką tartą.
Wykładamy masę do około 1/3 wysokości formy.
Po środku układamy w rzędzie całe surowe pieczarki, wykładamy resztę masy mięsnej, dociskając.
Ostukujemy formą o deskę, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180°C.
Podajemy na ciepło lub na zimno, np. jako zimną przystawkę lub do kanapek.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze