Kisiel truskawkowy
Zapraszam Was na domowy kisiel ze świeżych truskawek.
Oczywiście teraz jest na nie sezon, więc mamy ich pod dostatkiem, poza sezonem możecie wykorzystać mrożony mus z truskawek.
Przepis jest banalnie prosty, ale pyszny, sezonowy i smakuje bardzo truskawkowo.
Składniki na kisiel truskawkowy:
- 400 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi) – w zależności jak gęsty lubicie kisiel
- 350 ml wody
Jak przygotować kisiel truskawkowy:
Umyte i odszypułkowane truskawki blendujemy na mus.
W garnku zagotowujemy 250 ml wody z cukrem.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 100 ml zimnej wody i wlewamy do gotującej się wody z cukrem.
Cały czas mieszając, zagotowujemy.
Wlewamy mus truskawkowy i energicznie mieszamy, ponownie zagotowujemy i wyłączamy grzanie.
Kisiel przelewamy do pucharków lub salaterek.
Podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze