Muszle faszerowane wołowiną, ricottą i mozzarellą
Zapraszam na pyszny obiad z makaronem w roli głównej.
Jakiś czas temu kupiłam muszle makaronowe wyrabiane z twardej pszennej mąki durum.
Makaron ten powstał w specjalnych formach z brązu.
Muszle nadziałam mieloną wołowiną, którą dodatkowo wzbogaciłam o ricottę i mozzarellę – dzięki czemu farsz stał się bardziej delikatny i kremowy.
Do tego pyszny pomidorowy sos z siekanych pomidorów, doprawiony sporą ilością czosnku i świeżą bazylią.
Danie wyszło przepyszne, mówię Wam, palce lizać!
Składniki na muszle faszerowane wołowiną, ricottą i mozzarellą:
- 300 g makaronu conchiglioni (muszle)
- ok. 100 g tartej mozzarelli
- kilka listków świeżej bazylii
farsz:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 200 g ricotty
- ok. 30-40 g tartej mozzarelli
- 6 suszonych pomidorów
- kilka listków świeżej bazylii
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 1 łyżka oliwy
sos:
- 2 puszki siekanych pomidorów
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- kilka listków świeżej bazylii
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- cukier
- tabasco
- 2 łyżki oliwy
Jak przygotować muszle faszerowane wołowiną, ricottą i mozzarellą
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku.
Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy.
Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy posiekany czosnek i wołowinę, cały czas mieszamy i rozdrabniamy, aby otrzymać z mięsa jakby kruszonkę.
Dodajemy suszone zioła, ricottę, tartą mozzarellę, posiekane suszone pomidory i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Lekko studzimy, a następnie dodajemy posiekane listki bazylii.
Do rondla wlewamy oliwę i szklimy posiekaną cebulę, a następnie dodajemy posiekany czosnek.
Wlewamy siekane pomidory, dodajemy zioła prowansalskie, łyżeczkę cukru, nieco soli i pieprzu.
Dusimy na wolnym ogniu bez przykrywki około 20 minut.
Dodajemy kilka kropli sosu tabasco, około 1/3 łyżeczki (mniej lub więcej – ilość wg uznania).
Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Dorzucamy posiekane listki bazylii, mieszamy.
Na dno żaroodpornej formy do zapiekania wlewamy sos pomidorowy.
Muszle makaronowe nadziewamy łyżką farszu mięsnego i układamy na sosie.
Posypujemy tartą mozzarellą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy przez około 10 minut w temperaturze 180°C, aż ser się rozpuści.
Podajemy od razu po zapieczeniu przybrane świeżą bazylią.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze