Zapiekanki ze szparagami i mozzarellą
Wczoraj przygotowałam pyszne roladki ze schabu ze szparagami i ricottą.
Po ich zrobieniu zostały mi 3 szparagi i chciałam je wykorzystać w jakiś smaczny sposób.
Akurat miałam w planach zarobić zapiekanki, bo zostało trochę czerstwego pieczywa i chciałam również go wykorzystać, bo nie lubię jak coś mi się marnuje.
W lodówce leżała kulka mozzarelli i w ten sposób powstały pyszne zapiekanki, bardzo proste z dwóch składników plus dodatki smakowe.
Składniki na zapiekanki ze szparagami i mozzarellą:
- kilka kromek ulubionego pieczywa (może być czerstwe)
- kilka zielonych szparagów
- kulka mozzarelli
- masło lub masło ziołowo-czosnkowe
- sól morska gruboziarnista
- pieprz czarny młotkowany
- natka pietruszki lub świeży tymianek
Jak przygotować zapiekanki ze szparagami i mozzarellą:
Szparagom odcinamy zdrewniałe końcówki, wrzucamy na wrzątek i blanszujemy przez około minutę, odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.
Chleb smarujemy masłem i opiekamy z jednej strony w piekarniku.
Następnie chleb odwracamy na drugą stronę, układamy szparagi pokrojone w ukośne plasterki i plastry mozzarelli.
Zapiekamy aż ser się rozpuści.
Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy solą, pieprzem i ziołami.
Podajemy po przygotowaniu.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze