Muszle faszerowane wołowiną, ricottą i mozzarellą

Zapraszam na pyszny obiad z makaronem w roli głównej.

Jakiś czas temu kupiłam muszle makaronowe wyrabiane z twardej pszennej mąki durum.

Makaron ten powstał w specjalnych formach z brązu.

Muszle nadziałam mieloną wołowiną, którą dodatkowo wzbogaciłam o ricottę i mozzarellę – dzięki czemu farsz stał się bardziej delikatny i kremowy.

Do tego pyszny pomidorowy sos z siekanych pomidorów, doprawiony sporą ilością czosnku i świeżą bazylią.

Danie wyszło przepyszne, mówię Wam, palce lizać!


Składniki na muszle faszerowane wołowiną, ricottą i mozzarellą:

  • 300 g makaronu conchiglioni (muszle) 
  • ok. 100 g tartej mozzarelli
  • kilka listków świeżej bazylii 

farsz:

  • 500 g mielonej wołowiny 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 200 g ricotty
  • ok. 30-40 g tartej mozzarelli
  • 6 suszonych pomidorów
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka oliwy

sos:

  • 2 puszki siekanych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • cukier
  • tabasco
  • 2 łyżki oliwy 


Jak przygotować muszle faszerowane wołowiną, ricottą i mozzarellą

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku.

Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy. 

Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy posiekany czosnek i wołowinę, cały czas mieszamy i rozdrabniamy, aby otrzymać z mięsa jakby kruszonkę.

Dodajemy suszone zioła, ricottę, tartą mozzarellę, posiekane suszone pomidory i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Lekko studzimy, a następnie dodajemy posiekane listki bazylii.  

Do rondla wlewamy oliwę i szklimy posiekaną cebulę,  a następnie dodajemy posiekany czosnek.

Wlewamy siekane pomidory, dodajemy zioła prowansalskie, łyżeczkę cukru, nieco soli i pieprzu. 

Dusimy na wolnym ogniu bez przykrywki około 20 minut.

Dodajemy kilka kropli sosu tabasco, około 1/3 łyżeczki (mniej lub więcej – ilość wg uznania). 

Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Dorzucamy posiekane listki bazylii, mieszamy. 

Na dno żaroodpornej formy do zapiekania wlewamy sos pomidorowy. 

Muszle makaronowe nadziewamy łyżką farszu mięsnego i układamy na sosie. 

Posypujemy tartą mozzarellą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. 

Zapiekamy przez około 10 minut w temperaturze 180°C, aż ser się rozpuści. 

Podajemy od razu po zapieczeniu przybrane świeżą bazylią. 

Smacznego! 

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy