Omlet ziołowy z fetą, pomidorkami i kiełkami rzodkiewki
Leniwe śniadanie – czemu nie?!
A jeśli do tego będzie to posiłek szybki, prosty, dający sytość na dłużej i pełnowartościowy ?
Co powiecie na pyszny omlet?
Najlepiej sprawdzi się omlet z dużą ilością świeżych ziół i kiełków – smaczny, lekki, świeży i pożywny.
Idealny na wiosenne i letnie śniadania.
Sprawdza się doskonale u osób będących na redukcji i na masie, a także osób zabieganych.
Omlet ziołowy z fetą, pomidorkami i kiełkami rzodkiewki to posiłek wpasowujący się w dietę ketogeniczną z mniejszą ilością węglowodanów.
U mnie takie śniadania sprawdzają się idealnie, jestem ich fanką.
Szczególnie polecane u osób mających PCOS, Hashimoto i inne choroby związane z tarczycą.
Śniadanie białkowo-tłuszczowe opóźniają wyrzut insuliny do krwi, dzięki czemu nasz organizm działa efektywniej i ma na dużej energii, nie dochodzi do wcześniejszego spadku energii.
Takie śniadanie pozwala także na dłużej cieszyć się pełnym brzuszkiem, gdyż białko jest ciężej trawione i organizm potrzebuje więcej czasu, aby je strawić.
Wśród zalet stosowania diety ketogenicznej często wymienia się też wspomaganie walki z insulinoopornością, reguluje wydzielanie insuliny, ogranicza apetyt na słodycze, zapewnia uczucie sytości na długi czas, redukuje obrzęki i pomaga pozbyć się dolegliwości trawiennych, takich jak wzdęcia.
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na omlet ziołowy z fetą, pomidorkami i kiełkami rzodkiewki:
- 3 jajka “L”
- 50 g fety lub innego sera typu greckiego
- 6 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki kiełków rzodkiewki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- szczypta oregano
- szczypta soli himalajskiej lub morskiej
- szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek – można użyć także aromatyzowanej, np. chili
Jak przygotować omlet ziołowy z fetą, pomidorkami i kiełkami rzodkiewki:
Patelnię delikatnie rozgrzewamy, spryskujemy lub smarujemy oliwą.
Jajka wybijamy kolejno do miski.
Roztrzepujemy widelcem z przyprawami i ziołami,
Następnie wlewamy na patelnię, a na wierzchu układamy pokrojoną w kostkę fetę lub ją rozkruszamy.
Patelnię nakrywamy pokrywką i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż się jajka zetną.
Co jakiś czas podważamy omlet i wlewamy płynne jajko pod spód.
Smażymy do czasu aż omlet ładnie się nam zetnie.
Gotowy omlet składamy na pół i przekładamy na talerz.
Podajemy z pomidorkami przekrojonymi na pół i kiełkami rzodkiewki.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 419 kcal (całość)
białka (B): 31,3 g
tłuszcze (T): 29,6 g
węglowodany (W): 6,5 g błonnik: 0,88 g
******
Udostępnij na:
Komentarze