Sałatka ze świeżych ogórków z marynowaną cebulą i serem feta
Sezon ogórkowy w pełni, pakujemy je w słoiki lub zajadamy świeże, często przygotowujemy z nich mizerię czy sałatki.
Dzisiaj propozycja sałatki, która może być podana jako samodzielne, lekkie danie w upalne dni, np. z grzanką lub zaserwowana jako dodatek obiadowy.
Sezon ogórkowy nie jest zbyt długi w naszej szerokości geograficznej, powinniśmy wykorzystać ten czas i zajadać się nimi, szczególnie gdy mamy swoje ogórki działkowe.
Są pyszne, zdrowe i warto je włączyć do naszej codziennej diety z kilku prostych powodów.
Ogórki korzystnie oddziałują na układ pokarmowy, oczyszczają organizm z nadmiaru wody i toksyn, a tym samym wspomagają odchudzanie.
Nadto zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i regulują ciśnienie krwi.
Dodatkowo ogórki nawadniają nasz organizm (ponad 90% składu ogórka stanowi woda) i w czasie upałów mogą mieć zbawienny wpływ, zwłaszcza gdy komuś ciężko jest wypić odpowiednią ilość wody w ciągu dnia.
Pozostałe kilka procent składu ogórka to przede wszystkim: witamina C, witaminy z grupy B (B3, B6, B12) oraz minerały, tj. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Dzisiejsza sałatka jest idealna w czasie upałów, jest delikatna, lekka, orzeźwiająca.
Jest przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu, oczywiście z kilku prostych składników.
Zapraszam po przepis ⤵️
W moich przepisach 1 szklanka ma objętość 250 ml, 1 kostka masła to 200 g, a 1 łyżka (15 ml) lub łyżeczka (5 ml) jest domyślnie płaska, chyba że podam inaczej, np. kopiasta.
Warzywa i owoce ważymy po obraniu i wypestkowaniu, czyli części jadalne, natomiast konserwowe po odsączeniu z zalewy. Jeśli jemy ze skórką wtedy ważymy ze skórką.
Składniki na sałatkę ze świeżych ogórków z marynowaną cebulą i serem feta:
- 4 duże ogórki gruntowe – ok. 400-500 g
- 1/2 dużej czerwonej cebuli
- 100 g sera feta
- 2 łyżki posiekanego koperku
- kilka listków świeżej mięty
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
- 1 łyżeczka erytrytolu lub cukru
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
Jak przygotować sałatkę ze świeżych ogórków z marynowaną cebulą i serem feta:
Zaczynamy od zamarynowania cebuli.
Cebulę kroimy w piórka.
Do miski wlewamy ocet, oliwę, wsypujemy łyżeczkę erytrytolu, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia składników.
Do maceratu przekładamy pokrojoną cebulę, mieszamy dokładnie i odstawiamy na około 10-15 minut.
W tym czasie ogórki myjemy, a następnie kroimy w plasterki.
Gdy cebula się zamarynuje, dodajemy ją do ogórków i mieszamy.
Dodajemy posiekany koperek i drobno posiekaną miętę.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy jeszcze na jakieś 15-20 minut.
Próbujemy i ewentualnie oprószamy solą i pieprzem do smaku; oczywiście z solą postępujemy ostrożnie, gdyż feta jest słona.
Na końcu całość posypujemy pokruszoną fetą, delikatnie mieszamy i podajemy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 427 kcal (całość)
białka (B): 22,4 g
tłuszcze (T): 30,1 g
węglowodany (W): 10,9 g błonnik: 2,50 g
******
Udostępnij na:
Komentarze