Orkiszowe drożdżowe ślimaczki z powidłami
Dzisiaj drożdżówka na Dzień Babci, na Dzień Dziadka! Na każdą inną okazję czy też bez okazji, np. na śniadanie czy do pracy i szkoły na lunch, a może jako przekąskę do kubka kawy, herbaty czy szklaneczki mleka.
Dzisiejsza drożdżówka jest w wersji zrolowanej do odrywania, ale możecie przygotować oddzielne bułeczki, choć moim zdaniem ta propozycja prezentuje się uroczo.
Pycha!
Lubicie drożdżowe?
Składniki na orkiszowe drożdżowe ślimaczki z powidłami:
- 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej pszennej
- 250 g mąki pszennej białej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – przepis tutaj
- 2 jajka
- szczypta soli
- słoiczek powideł – u mnie czekośliwka
Jak przygotować orkiszowe drożdżowe ślimaczki z powidłami:
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
Mleko podgrzewamy aż będzie letnie; wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy.
Dolewamy zaczyn, dodajemy resztę cukru, jajka, ekstrakt waniliowy i wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie już wyrobione, składniki ładnie się połączą, dolewamy po trochu wystudzone masło i wyrabiamy aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk i miski.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40-60 minut do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość delikatnie wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt.
Smarujemy powidłami, zwijamy w rulon i kroimy na kawałki – około 5 cm.
Układamy w odstępach w formie silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180°C.
Wystudzoną drożdżówkę można polukrować, np. lukrem cytrynowym.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze