Bób z zielonym pesto

Bób z pesto to moje ostatnie odkrycie! Pomyślałam, czemu by nie!? Połączenie to okazało się “strzałem w 10”.

Możecie podać jako taką samą w sobie przystawkę lub jako sałatkę czy warzywny dodatek do obiadu.

Żadnej filozofii w przygotowaniu nie ma, robi się ją ekspresowo, a jeżeli macie już ugotowany i obrany bób, to jest to dosłownie sekunda.

Polecam Wam wypróbować to połączenie – dla mnie bomba!


Składniki na bób z zielonym pesto:

  • 500 g bobu
  • solidna łyżka zielonego pesto alla genovese Ponti
  • ewentualnie sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka orzeszków pinii


Jak przygotować bób z zielonym pesto:

Bób gotujemy – jeśli nie wiecie jak go ugotować, to polecam Wam zajrzeć do poradnika jak ugotować bób

Ugotowany bób zahartowujemy zimną wodą i obieramy z łupinek.

Przekładamy do miski i dodajemy solidną łyżkę zielonego pesto, delikatnie mieszamy.

Finalnie, w razie potrzeby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Całość posypujemy orzeszkami pinii.

Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką Ponti.

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy