Krokiety z brokułami i żółtym serem
Jestem straszną klucharą – uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony, kluski, pierogi i naleśniki. Dość często przygotowuję raz jedne dania mączne, raz inne, ale staram się je urozmaicać i za każdym razem powstaje inny farsz czy nadzienie, choć mam swoich faworytów.
Dzisiaj na obiad powstały krokiety z farszem z brokułów z żółtym serem, serkiem i doprawionych m.in. czosnkiem.
Danie nie jest aż tak pracochłonne jakby się wydawało.
Naleśniki można usmażyć wcześniej, nawet dzień wcześniej, farsz także możemy zrobić wcześniej, a po powrocie z pracy możemy krokiety opanierować, usmażyć i podać głodnej rodzinie coś smacznego i ciepłego, a także sytego.
Do ciasta naleśnikowego dodałam także nieco zdrowszej mąki gryczanej.
Naleśniki wyszły bardzo sprężyste i elastyczne, co ułatwia ich złożenie, bo ciasto nie pęka.
Możecie użyć samej mąki pszennej, ale ważne by ciasto odpoczęło, co gwarantuje nam to, że będą elastyczne i sprężyste.
Składniki na krokiety z brokułami i żółtym serem:
naleśniki:
- 1 szkl. mąki gryczanej
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 szkl. mleka
- 1 szkl. wody
- 6 łyżek oleju, np. rzepakowego lub z pestek winogron
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego świeżo mielonego
farsz:
- 500 g brokułów
- 150 g żółtego sera
- 3 solidne łyżki serka mielonego twarogowego lub śmietankowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- 2 spore szczypty oregano
- 1 łyżka oleju
do panierowania:
- mąka pszenna
- jajko
- bułka tarta
Jak przygotować krokiety z brokułami i żółtym serem:
Zaczynamy od przygotowania naleśników.
Do miski wlewamy mleko, wodę, wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i dodajemy sól i pieprz.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera, tak aby ciasto było gładkie i bez grudek.
Ciasto odstawiamy na ok. 30 minut do odpoczęcia.
Dolewamy olej i ponownie dokładnie mieszamy.
Patelnię dobrze rozgrzewamy i nalewamy porcje ciasta.
Smażymy naleśniki z obu stron.
Po usmażeniu układamy na talerzu jeden na drugim.
Przygotowujemy farsz: brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze przez około 5-7 minut, tak aby pozostał jędrny, studzimy i kroimy drobno.
Żółty ser trzemy na dużych oczkach tarki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oleju i szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodajemy pokrojone brokuły i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy około 1 minuty.
Wyłączamy grzanie i dodajemy serek, mieszamy do połączenia składników.
Przyprawiamy do smaku sporą ilością soli i pieprzu oraz oregano.
Na każdy naleśnik nakładamy farsz i składamy, najpierw boki, a następnie zwijamy.
Panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażymy na średnim ogniu z każdej strony na rumiano.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze