Orkiszowe drożdżowe ślimaczki z powidłami

Dzisiaj drożdżówka na Dzień Babci, na Dzień Dziadka! Na każdą inną okazję czy też bez okazji, np. na śniadanie czy do pracy i szkoły na lunch, a może jako przekąskę do kubka kawy, herbaty czy szklaneczki mleka.

Dzisiejsza drożdżówka jest w wersji zrolowanej do odrywania, ale możecie przygotować oddzielne bułeczki, choć moim zdaniem ta propozycja prezentuje się uroczo.

Pycha!

Lubicie drożdżowe?

Składniki na orkiszowe drożdżowe ślimaczki z powidłami:

  • 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej pszennej 
  • 250 g mąki pszennej białej 
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szkl. mleka 
  • 1/2 szkl. cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii – przepis tutaj
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • słoiczek powideł – u mnie czekośliwka 


Jak przygotować orkiszowe drożdżowe ślimaczki z powidłami:

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.

Mleko podgrzewamy aż będzie letnie; wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.

Dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby zaczyn zaczął pracować.

Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy.

Dolewamy zaczyn, dodajemy resztę cukru, jajka, ekstrakt waniliowy i wyrabiamy ciasto.

Gdy ciasto będzie już wyrobione, składniki ładnie się połączą, dolewamy po trochu wystudzone masło i wyrabiamy aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk i miski.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40-60 minut do wyrośnięcia.

Gdy podwoi swoją objętość delikatnie wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt.

Smarujemy powidłami, zwijamy w rulon i kroimy na kawałki – około 5 cm.

Układamy w odstępach w formie silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawiamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180°C.

Wystudzoną drożdżówkę można polukrować, np. lukrem cytrynowym.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Skubaniec ze śliwkami i jabłkami

30-09-2021 

Karkówka duszona w piwie, cebuli i rozmarynie

27-09-2021 

Papryka faszerowana zieloną soczewicą, kurczakiem i pieczarkami

24-09-2021 

Komentarze

  • brak komentarzy