Owsianka pieczona z brzoskwiniami

Owsianka pieczona to propozycja dla osób ceniących sobie czas, ponieważ raz przygotowana posłuży nam na kilka posiłków.

Wieczorem po upieczeniu możemy zjeść ją na kolację, rano podać na śniadanie lub dać dzieciom w pudełku do szkoły na drugie śniadanie, możemy samemu zabrać do pracy na lunch, a po południu skosztować na przekąskę do kubeczka kawy lub mleka.

Nie dość, że wychodzi 6 porcji, to jest uniwersalna i smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Zaoszczędzamy czas i pieniądze!

Sprawdzi się także na pikniku lub wycieczce poza miasto czy w podróży.


Składniki na owsiankę pieczoną z brzoskwiniami (6 porcji):

  • 2 szkl. płatków owsianych górskich
  • 2 jajka “M”
  • 1 szkl. dowolnego mleka (u mnie krowie 1,5%)
  • 3 łyżki miodu
  • 1-2 brzoskwinie


Jak przygotować owsiankę pieczoną z brzoskwiniami:

Do miski wsypujemy płatki owsiane, wlewamy mleko, wbijamy całe jajka i dodajemy miód.

Całość mieszamy do połączenia składników, a następnie odstawiamy na 30 minut, aby płatki napęczniały.

Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego lub foremki silikonowej.

Na wierzchu układamy pokrojoną brzoskwinię.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnik i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut, aż wierzch się zrumieni.

Podajemy na ciepło lub na zimno.

Smacznego!

******
kalorie (kcal): 229 kcal (1 porcja)
białka (B): 9,0 g
tłuszcze (T): 4,8 g
węglowodany (W): 35,3 g
******

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Szynka peklowana pieczona

12-12-2023 

Przedświąteczny kalendarz kulinarny - czyli co i kiedy przygotować, aby święta były udane i zapięte na ostatni guzik

10-12-2023 

Skrzydełka pieczone w miodzie i sezamie

08-12-2023 

Komentarze

  • brak komentarzy