Owsianka z jabłkiem i cynamonem (bez mleka)
Pełnowartościowe i do tego smaczne śniadanie to podstawa każdego poranka, aby dzień szedł nam jak z płatka.
U mnie pierwsze śniadania są białkowo-tłuszczowe, ale owsiankę lub jaglankę mam zawsze na drugie śniadanie.
Dzisiaj owsianka bardzo prosta i szybka do przygotowania, którą można przygotować wieczorem, by rano ją zjeść lub zabrać na drugie śniadanie na lunch do szkoły lub pracy.
Składniki na owsiankę z jabłkiem i cynamonem (1 porcja):
- 35 g płatków owsianych górskich
- 1 jabłko – ok. 150 g bez gniazda nasiennego
- 1 opakowanie jogurtu wegańskiego bez cukru, np. kokosowego – 160 g
- 2 szczypty cynamonu
- 1 łyżeczka erytrytolu – opcjonalnie
Jak przygotować owsiankę z jabłkiem i cynamonem:
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem do poziomu płatków i odstawiamy do napęcznienia pod przykryciem lub gotujemy na małym ogniu do czasu aż wchłoną wodę.
Gdy płatki napęcznieją dodajemy starte na dużych oczkach jabłko oraz cynamon i ewentualnie dosładzamy erytrytolem.
Całość dokładnie mieszamy, a następnie polewamy jogurtem i oprószamy cynamonem.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 344 kcal
białka (B): 4,8 g
tłuszcze (T): 12,5 g
węglowodany (W): 54,1 g
******
Udostępnij na:
Komentarze