Kotlety mielone gyros

Mielone dość często goszczą na moim stole, gdyż szybko się je robi, są tanie i każdy je lubi.

Na blogu jest już sporo propozycji mielonych w różnych wersjach, m.in. klasyczne, z pieczarkami, z cukinią, z kolorową papryką, ziołami, orzechami, z kurczaka, w sosie z suszonych grzybów.

Dzisiaj kotlety mielone w wersji gyros – bardzo smaczne!


Składniki na kotlety mielone gyros:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • 3-4 łyżeczki przyprawy gyros
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • bułka tarta do panierowania kotletów
  • mleko do namoczenia kajzerki
  • olej rzepakowy do smażenia


Jak przygotować kotlety mielone gyros:

Kajzerkę namaczamy w mleku, a następnie odciskamy.

Do mięsa mielonego dodajemy poszatkowaną cebulę, jajko, odciśniętą kajzerkę, natkę pietruszki, przyprawę gyros, sól i pieprz.

Wyrabiamy dokładnie mięso aż uzyskamy gładką masę. 

Z wyrobionego mięsa formujemy zwilżonymi dłońmi kotlety, które następnie obtaczamy delikatnie w bułce tartej.  

Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron aż się zarumienią.

Smacznego!

Poprzedni postNastępny post

Zobacz również

Czekośliwka - powidła śliwkowe z czekoladą

23-09-2015 

Smażona ryba (płoć, płotka) w zalewie octowej

19-09-2015 

Kukurydza z wody

15-09-2015 

Komentarze

  • brak komentarzy