Kotlety mielone gyros
Mielone dość często goszczą na moim stole, gdyż szybko się je robi, są tanie i każdy je lubi.
Na blogu jest już sporo propozycji mielonych w różnych wersjach, m.in. klasyczne, z pieczarkami, z cukinią, z kolorową papryką, ziołami, orzechami, z kurczaka, w sosie z suszonych grzybów.
Dzisiaj kotlety mielone w wersji gyros – bardzo smaczne!
Składniki na kotlety mielone gyros:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- 3-4 łyżeczki przyprawy gyros
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól himalajska
- pieprz czarny świeżo mielony
- bułka tarta do panierowania kotletów
- mleko do namoczenia kajzerki
- olej rzepakowy do smażenia
Jak przygotować kotlety mielone gyros:
Kajzerkę namaczamy w mleku, a następnie odciskamy.
Do mięsa mielonego dodajemy poszatkowaną cebulę, jajko, odciśniętą kajzerkę, natkę pietruszki, przyprawę gyros, sól i pieprz.
Wyrabiamy dokładnie mięso aż uzyskamy gładką masę.
Z wyrobionego mięsa formujemy zwilżonymi dłońmi kotlety, które następnie obtaczamy delikatnie w bułce tartej.
Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron aż się zarumienią.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze