Owsiany chlebek bananowy
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu chlebek bananowy na bazie mąki owsianej, którą przygotowałam sama ze zmielonych płatków owsianych, bez dodatku tłuszczu i cukru.
Chlebek wychodzi smaczny i wilgotny w środku.
Jest świetną alternatywą dla wykorzystania dojrzałych bananów, których nikt nie chce już zjeść.
Pod przepisem rozkład makroskładników i kcal.
Składniki na owsiany chlebek bananowy:
- 3 dojrzałe banany + opcjonalnie 1 banan do dekoracji
- 2 szkl. płatków owsianych górskich
- 2 jajka “L”
- 1/4 szkl. erytrytolu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Jak przygotować owsiany chlebek bananowy:
Do pojemnika blendera wsypujemy płatki owsiane i mielimy na mąkę.
Dodajemy resztę składników i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Gotową masę przekładamy do formy keksowej (wym. górny 12×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch.
Jednego banana do dekoracji obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na wierzchu ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 170°C przez około 30-35 minut.
Po upieczeniu studzimy.
Smacznego!
******
kalorie (kcal): 1466 kcal (całość)
białka (B): 50,8 g
tłuszcze (T): 29,5 g
węglowodany (W): 242,7 g
Jeden kawałek ciasta z 10 porcji to około 147 kcal
******
Udostępnij na:
Komentarze
Witam, czym można zastąpić 1/4 szkl. erytrytolu
Witam, można zastąpić zwykłym cukrem, ksylitolem (cukier brzozowy), ewentualnie miodem. Pozdrawiam 😉