Tarta z porem i wędzonym łososiem
Uwielbiam wytrawne tarty i choć nie jest to danie fit, dietetyczne, to od czasu do czasu pozwalam sobie upiec ją i się nią delektować.
Bardzo dawno chodziła za mną wersja z porem i wędzonym łososiem, ale że dbam o to co jem, to upieczenie jej odwlekało się w czasie, aż przyszedł moment kryzysu, bo w związku z panującą sytuacją na świecie, zrobienie zakupów spożywczych graniczyło niczym z cudem.
Zajrzałam w najciemniejszy zakamarek jednej z szuflad zamrażalnika i wypatrzyłam zamrożonego wędzonego łososia, którego kupiłam kiedyś w promocji, po szufladzie w lodówce walał się por, który udało mi się kupić z myślą o surówce z marchewki i pora; jogurty zawsze mam w zapasie, tak samo mąkę czy jajka.
Tak oto powstała przepyszna orkiszowa tarta z dodatkiem parmezanu i tymianku z duszonym porem i wędzonym łososiem.
Składniki na tartę z porem i wędzonym łososiem:
kruche ciasto:
- 175 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 125 g zimnego masła
- 2 łyżki zimnej wody
- 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ok. 20 g tartego parmezanu, pecorino lub grana padano
farsz:
- 150 g wędzonego łososia w plastrach
- 1 por
- 2 łyżki masła
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka “L”
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól himalajska
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- ok. 20 g tartego parmezanu, pecorino lub grana padano (opcjonalnie)
Jak przygotować tartę z porem i wędzonym łososiem:
Zaczynamy od przygotowania kruchego wytrawnego ciasta.
Na stolnicę przesiewamy mąkę z solą.
Dodajemy zimne masło, wodę, suszony tymianek i starty parmezan; całość siekamy nożem, a następnie zagniatamy szybko ciasto.
Formę na tartę (prostokątna 9×34 cm lub okrągła Ø 24-26 cm) wykładamy ciastem, a następnie wstawiamy do lodówki do schłodzenia na 30-45 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i nakłuwamy po całości powierzchni widelcem, układamy papier do pieczenia i wsypujemy suchą fasolę/groch lub specjalne kulki do pieczenia (zapobiegnie to rośnięciu ciasta podczas pieczenia).
Pieczemy w 180°C przez 15 minut.
Przygotowanie farszu zaczynamy od przygotowania porów.
Pora przekrawamy wzdłuż na pół i dokładnie myjemy między warstwami, aby pozbyć się ziemi, a następnie kroimy w półplasterki.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy pora; doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą suszonego tymianku.
W misce łączymy jogurt z jajkami, doprawiamy łyżeczką suszonego tymianku, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Na upieczony kruchy spód wykładamy plastry łososia (jeden plaster można odłożyć do przybrania góry tarty), na to wykładamy przesmażonego pora, a następnie delikatnie wlewamy masę jogurtowo-jajeczną.
Układamy odłożony plaster łososia, który kroimy w paski i posypujemy startym parmezanem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut – aż wierzch ładnie się zetnie i zarumieni.
Smacznego!
Udostępnij na:
Komentarze